Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak z papryką*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 964938" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z książki pani Katarzyny Pospieszyńskiej &quot;Kuchnia chińska&quot; wydanie WSW 1988 rok.Książka zaczytana do ostatniej kartki, bo ratowała mnie w czasach, gdy mięso było tylko w marzeniach. A tu z kawałeczka mięsa mogłam przygotować obiad dla całej rodziny. No i wybierałam przeważnie dania z &quot;potraw kilkuminutowych&quot;, co nie oszczędzało czasu na siekanie i przygotowanie, ale na smażenie lub duszenie. No i to jest jedyny sposób na zjedzenie przeze mnie piersi kurzych. Dzisiaj porcja dla 2 - 3 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>20 - 25 dkg mięsa z piersi kurczaka</p><p>1 roztarty ząbek czosnku (dowolnie - ja wzięlam)</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>2 łyżeczki mąki ziemniaczanej</p><p>2 - 3 łyżki oleju</p><p>2 suszone strąki pieprzu tureckiego lub 1 łyżeczka ostrej papryki - wzięłam ostrą paprykę w proszku</p><p>1 strąk świeżej słodkiej papryki - wzięłam czerwoną</p><p>1 łyżka smalcu</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p><strong></strong>3 łyżki rosołu lub wody</p><p>1,5 łyżki octu ( wzięłam winny)</p><p>1 łyżeczka pasty pomidorowej ( wzięłam koncentrat)</p><p>1 łyżka wódki wyborowej</p><p>1,5 łyżeczki wiśniówki ( wzięlam wytrawną nalewkę)</p><p>1 łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p></p><p>Mięso kroimy w kostkę wielkości kostki cukru, posypujemy solą, mąką, dodajemy pół łyżki oleju, czosnek, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.</p><p>Paprykę czyścimy z nasion oraz zgrubień i kroimy w 3 cm kawałki. </p><p>Składniki sosu mieszamy i odstawiamy. </p><p>Na patelni mocno rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i mieszając smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu. Póżniej wybieramy łyżką cedzakową. </p><p>Wkładamy smalec, rozgrzewamy, dodajemy paprykę w proszku (albo pieprz turecki), mieszamy, dorzucamy pokrojoną paprykę, wlewamy sos, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy usmażone mięso, mieszając dusimy 1,5 minuty na średnim ogniu. </p><p>Podajemy od razu z ryżem lub makaronem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 964938, member: 10341"] Przepis pochodzi z książki pani Katarzyny Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska" wydanie WSW 1988 rok.Książka zaczytana do ostatniej kartki, bo ratowała mnie w czasach, gdy mięso było tylko w marzeniach. A tu z kawałeczka mięsa mogłam przygotować obiad dla całej rodziny. No i wybierałam przeważnie dania z "potraw kilkuminutowych", co nie oszczędzało czasu na siekanie i przygotowanie, ale na smażenie lub duszenie. No i to jest jedyny sposób na zjedzenie przeze mnie piersi kurzych. Dzisiaj porcja dla 2 - 3 osób. [B]Składniki [/B]20 - 25 dkg mięsa z piersi kurczaka 1 roztarty ząbek czosnku (dowolnie - ja wzięlam) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 - 3 łyżki oleju 2 suszone strąki pieprzu tureckiego lub 1 łyżeczka ostrej papryki - wzięłam ostrą paprykę w proszku 1 strąk świeżej słodkiej papryki - wzięłam czerwoną 1 łyżka smalcu [B]Sos [/B]3 łyżki rosołu lub wody 1,5 łyżki octu ( wzięłam winny) 1 łyżeczka pasty pomidorowej ( wzięłam koncentrat) 1 łyżka wódki wyborowej 1,5 łyżeczki wiśniówki ( wzięlam wytrawną nalewkę) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso kroimy w kostkę wielkości kostki cukru, posypujemy solą, mąką, dodajemy pół łyżki oleju, czosnek, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Paprykę czyścimy z nasion oraz zgrubień i kroimy w 3 cm kawałki. Składniki sosu mieszamy i odstawiamy. Na patelni mocno rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i mieszając smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu. Póżniej wybieramy łyżką cedzakową. Wkładamy smalec, rozgrzewamy, dodajemy paprykę w proszku (albo pieprz turecki), mieszamy, dorzucamy pokrojoną paprykę, wlewamy sos, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy usmażone mięso, mieszając dusimy 1,5 minuty na średnim ogniu. Podajemy od razu z ryżem lub makaronem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak z papryką*
Bottom