Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z pieczarkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1368562" data-attributes="member: 10341"><p>Wymyśliłam to danie na prędce, ponieważ ktoś zapowiedział się na obiad. Proporcje, które podam, wystarczają dla 2 głodnych osób, albo dla 4 po podaniu przystawki lub zupy. </p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 4 górne części udek kurczaka (miałam ponad 70 dkg) albo inne kawałki drobiu</p><p>- 25 dkg pieczarek</p><p>- 1 spora cebula (wzięłam białą)</p><p>- 2/3 szklanki bulionu grzybowego (z kostki)</p><p>- 2/3 szklanki białego wina (miałam tylko wytrawne)</p><p>- duży ząbek czosnku</p><p>- sól, pieprz</p><p>- trochę mąki</p><p>- trochę cukru</p><p>- szczypta tymianku</p><p>- olej z masłem do smażenia</p><p></p><p>Umyte i dokładnie osuszone udka oprószyć solą i pieprzem, odstawić na jakieś 15 minut. W tym czasie pokroić oczyszczone pieczarki w plasterki, a obraną cebulę w cienkie piórka. Czosnek zmiażdzyć.</p><p>Udka oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron na rumiano na patelni. Przełożyć do płaskiego rondla z pokrywą. Jeśli trzeba dołożyć na patelnię tłuszczu, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż cebula zmięknie (jakieś 3-4 minuty), dołożyć pieczarki, posypać szczyptą tymianku i na średnim ogniu smażyć wszystko do lekkiego zrumienienia. Następnie przełożyć do naczynia z udkami, podlać bulionem i winem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Radzę podlewać płynami &quot;na raty&quot;, żeby nie przedobrzyć z sosem. Wino wytrawne okazało się dla mnie zbyt &quot;wyraziste&quot;, więc złamałam ten smak dodawanym po szczypcie cukrem. W sumie jakieś 2-3 szczypty. Kto chce, może opuścić ten zabieg. Kurczak dochodził na małym ogniu około 45 - 50 minut. Podałam z ryżem wypieczonym na sypko i sałatą z łagodnym sosem winegret.</p><p>Zrobiłam też zdjęcie telefonem komórkowym, które nie jest najlepszej jakości, ale zamieszczę, bo innego nie mam. </p><p></p><p>[ATTACH=full]78509[/ATTACH]</p><p></p><p>Danie jest na tyle smaczne, że zachęcam do wypróbowania. Powodzenia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1368562, member: 10341"] Wymyśliłam to danie na prędce, ponieważ ktoś zapowiedział się na obiad. Proporcje, które podam, wystarczają dla 2 głodnych osób, albo dla 4 po podaniu przystawki lub zupy. [B]Składniki [/B]- 4 górne części udek kurczaka (miałam ponad 70 dkg) albo inne kawałki drobiu - 25 dkg pieczarek - 1 spora cebula (wzięłam białą) - 2/3 szklanki bulionu grzybowego (z kostki) - 2/3 szklanki białego wina (miałam tylko wytrawne) - duży ząbek czosnku - sól, pieprz - trochę mąki - trochę cukru - szczypta tymianku - olej z masłem do smażenia Umyte i dokładnie osuszone udka oprószyć solą i pieprzem, odstawić na jakieś 15 minut. W tym czasie pokroić oczyszczone pieczarki w plasterki, a obraną cebulę w cienkie piórka. Czosnek zmiażdzyć. Udka oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron na rumiano na patelni. Przełożyć do płaskiego rondla z pokrywą. Jeśli trzeba dołożyć na patelnię tłuszczu, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż cebula zmięknie (jakieś 3-4 minuty), dołożyć pieczarki, posypać szczyptą tymianku i na średnim ogniu smażyć wszystko do lekkiego zrumienienia. Następnie przełożyć do naczynia z udkami, podlać bulionem i winem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Radzę podlewać płynami "na raty", żeby nie przedobrzyć z sosem. Wino wytrawne okazało się dla mnie zbyt "wyraziste", więc złamałam ten smak dodawanym po szczypcie cukrem. W sumie jakieś 2-3 szczypty. Kto chce, może opuścić ten zabieg. Kurczak dochodził na małym ogniu około 45 - 50 minut. Podałam z ryżem wypieczonym na sypko i sałatą z łagodnym sosem winegret. Zrobiłam też zdjęcie telefonem komórkowym, które nie jest najlepszej jakości, ale zamieszczę, bo innego nie mam. [ATTACH=full]78509[/ATTACH] Danie jest na tyle smaczne, że zachęcam do wypróbowania. Powodzenia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z pieczarkami
Top
Bottom