Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z rodzynkami i cynamonem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1502946" data-attributes="member: 10341"><p>Dzisiejszy dzień nie należy do najbardziej udanych. Najpierw udało mi się puścić w przestrzeń wirtualną dość obszerny materiał, którego raczej już nie odzyskam. Mnie zazwyczaj uspokaja gotowanie. Poszłam więc do pobliskiego supermarketu, gdzie mogłam chociaż liczyć na nieśmiertelne, jako produkt do sprzedaży, kurczaki. I nie zawiodłam się. Dzielonych na części co prawda nie było, więc musiałam zadowolić się całym ptakiem. Po przepis sięgnęłam do &quot;Smaków i aromatów&quot;. Tym kurczakiem spokojnie można obdzielić 4 - 6 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 1 kurczak</p><p>- 4 ząbki czosnku</p><p>- 3 łyżki dużych rodzynek (tzw.sułtańskich - nie miałam i wzięłam 4 łyżki drobniejszych greckich)</p><p>- 1 cebula</p><p> - 0,5 litra wywaru ( ja wzięłam 250 ml szklankę )</p><p>- 2 jabłka</p><p> - 1 łyżeczka mielonego cynamonu</p><p>- 2 łyżeczki curry</p><p>- 50 ml (mały kieliszek) wódki</p><p>- 4 łyżki gęstej śmietany (brałam 22 %)</p><p>- ew. 2 łyżki mąki (ale tylko ewentualnie, dałam przynajmniej o połowę mniej)</p><p>- 1 łyżka jasnego miodu (miałam tylko spadziowy - bez uszczerbku dla wyglądu i smaku )</p><p>- sok z 1/2 lub 1 całej cytryny</p><p>- 2 łyżki oleju z pestek winogron ( ja dodałam jeszcze słuszna łyżkę masła dla smaku i zapachu)</p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>Kurczaka dzielimy na porcje. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i rozgniatamy.Porcje kurczaka nacieramy solą, czosnkiem i pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Rodzynki zalewmy ciepłą wodą. </p><p>W szerokim rondlu o niezbyt cienkim dnie rozgrzewamy olej z wsypujemy sporo czarnego pieprzu, i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron na dość silnym ogniu, uważając żeby się nie spalił. Następnie ogień zmniejszamy, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, mieszając, kilka minut. Do garnka wlewamy ciepły wywar - ja tylko 250 ml szklankę. Przykrywamy i dusimy 30 minut.</p><p>Następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę jabłka , curry, cynamon, wódkę. Dusić dalsze 20 minut (ja 30 minut).</p><p>Gdy kurczak będzie miękki, delikatnie wyjmujemy go z rondla. Do sosu wlewamy śmietanę z ewetualnie rozprowadzoną w niej mąka. Ja najpierw oprószam kurczaka łyżką mąki, mieszam, zalewami śmietaną i zagotowuję. Zazwyczaj druga łyżka mąki już nie njest potrzebna - ale to do uznania gotującego.</p><p>Dodajemy miód, sok z cytryny do smaku i tu należy próbować, żeby nie przedobrzyć, oraz osączone rodzynki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut, żeby kurczak dokładnie przeszedł wszystkimi smakami i aromatami, pozostawiając niezapomniane wrażenie. Polecam. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1502946, member: 10341"] Dzisiejszy dzień nie należy do najbardziej udanych. Najpierw udało mi się puścić w przestrzeń wirtualną dość obszerny materiał, którego raczej już nie odzyskam. Mnie zazwyczaj uspokaja gotowanie. Poszłam więc do pobliskiego supermarketu, gdzie mogłam chociaż liczyć na nieśmiertelne, jako produkt do sprzedaży, kurczaki. I nie zawiodłam się. Dzielonych na części co prawda nie było, więc musiałam zadowolić się całym ptakiem. Po przepis sięgnęłam do "Smaków i aromatów". Tym kurczakiem spokojnie można obdzielić 4 - 6 osób. [B]Składniki [/B]- 1 kurczak - 4 ząbki czosnku - 3 łyżki dużych rodzynek (tzw.sułtańskich - nie miałam i wzięłam 4 łyżki drobniejszych greckich) - 1 cebula - 0,5 litra wywaru ( ja wzięłam 250 ml szklankę ) - 2 jabłka - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 2 łyżeczki curry - 50 ml (mały kieliszek) wódki - 4 łyżki gęstej śmietany (brałam 22 %) - ew. 2 łyżki mąki (ale tylko ewentualnie, dałam przynajmniej o połowę mniej) - 1 łyżka jasnego miodu (miałam tylko spadziowy - bez uszczerbku dla wyglądu i smaku ) - sok z 1/2 lub 1 całej cytryny - 2 łyżki oleju z pestek winogron ( ja dodałam jeszcze słuszna łyżkę masła dla smaku i zapachu) - sól, pieprz Kurczaka dzielimy na porcje. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i rozgniatamy.Porcje kurczaka nacieramy solą, czosnkiem i pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Rodzynki zalewmy ciepłą wodą. W szerokim rondlu o niezbyt cienkim dnie rozgrzewamy olej z wsypujemy sporo czarnego pieprzu, i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron na dość silnym ogniu, uważając żeby się nie spalił. Następnie ogień zmniejszamy, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, mieszając, kilka minut. Do garnka wlewamy ciepły wywar - ja tylko 250 ml szklankę. Przykrywamy i dusimy 30 minut. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę jabłka , curry, cynamon, wódkę. Dusić dalsze 20 minut (ja 30 minut). Gdy kurczak będzie miękki, delikatnie wyjmujemy go z rondla. Do sosu wlewamy śmietanę z ewetualnie rozprowadzoną w niej mąka. Ja najpierw oprószam kurczaka łyżką mąki, mieszam, zalewami śmietaną i zagotowuję. Zazwyczaj druga łyżka mąki już nie njest potrzebna - ale to do uznania gotującego. Dodajemy miód, sok z cytryny do smaku i tu należy próbować, żeby nie przedobrzyć, oraz osączone rodzynki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut, żeby kurczak dokładnie przeszedł wszystkimi smakami i aromatami, pozostawiając niezapomniane wrażenie. Polecam. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z rodzynkami i cynamonem
Bottom