- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
przepis pochodzi z książki "Healthy eating for diabetes" Anthonego Warralla Thompsona i Azminy Govindjii
http://cdn2.fishpond.co.nz/0011/895/135/306674/4.jpeg
Kurczak to wg autorów"Chicken kebab tonnato"
a składniki na niego to:
175 g kurzej piersi
pół cebuli posiekanej
pół marchewki, drobno pokrojonej
pół selera naciowego, drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
pół łyżeczki tymianku
1 liść laurowy
110 g tuńczyka w sosie własnym
4 fileciki anchois
150 ml białego wina
150 ml rosołu / wywaru z kurczaka
300 ml jogurtu greckiego
sól
pieprz
oliwa / olej do smażenia
Wg przepisu kurczaka należy po prostu pokroić , nadziać na patyczki do szaszłyków i usmażyć/upiec.
Ja jednak wolałam mięso nieco zamarynować, żeby miało jakikolwiek smak.
Wrzuciłam je do miski z odrobiną oliwy, octem balsamicznym i sokiem z cytryny.
Nadziewając mięso na patyczki poprzekładałam je plasterkami cytryny .
Upiekłam w piekarniku. Bez dodatku tłuszczu
Sos:
Marchew, cebulę, selera, czosnek, liść laurowy i tymianek wrzucić na rozgrzaną oliwę/ olej.
Przesmażyć.
Dodać tuńczyka, anchois, wino i wywar. Gotować około 20 minut.
Usunąć liść laurowy . Zmiksować.
Przestudzić. Dodać jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
http://cdn2.fishpond.co.nz/0011/895/135/306674/4.jpeg
Kurczak to wg autorów"Chicken kebab tonnato"
a składniki na niego to:
175 g kurzej piersi
pół cebuli posiekanej
pół marchewki, drobno pokrojonej
pół selera naciowego, drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
pół łyżeczki tymianku
1 liść laurowy
110 g tuńczyka w sosie własnym
4 fileciki anchois
150 ml białego wina
150 ml rosołu / wywaru z kurczaka
300 ml jogurtu greckiego
sól
pieprz
oliwa / olej do smażenia
Wg przepisu kurczaka należy po prostu pokroić , nadziać na patyczki do szaszłyków i usmażyć/upiec.
Ja jednak wolałam mięso nieco zamarynować, żeby miało jakikolwiek smak.
Wrzuciłam je do miski z odrobiną oliwy, octem balsamicznym i sokiem z cytryny.
Nadziewając mięso na patyczki poprzekładałam je plasterkami cytryny .
Upiekłam w piekarniku. Bez dodatku tłuszczu
Sos:
Marchew, cebulę, selera, czosnek, liść laurowy i tymianek wrzucić na rozgrzaną oliwę/ olej.
Przesmażyć.
Dodać tuńczyka, anchois, wino i wywar. Gotować około 20 minut.
Usunąć liść laurowy . Zmiksować.
Przestudzić. Dodać jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ostatnią edycję dokonał moderator: