Przepis powstał spontanicznie, kiedy nie mogłam wychodzić z domu, a w lodówce, z produktów pasujących do siebie, była tylko paczka górnych części udek, trochę warzyw i wino. Spróbowałam coś wymyślić. No i na szczęście trafił się ktoś z aparatem. Co prawda zdjęcie było robione szybko, jeszcze potrawa była w garnku, ale zawsze to jakaś ilustracja.
Składniki
6 górnych części udek kurczaka
4 marchewki
1 por (tylko biała część)
1 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
natka pietruszki posiekana
masło i olej do smażenia
sól, pieprz, papryka słodka mielona
Udka oczyścić od wewnętrznej strony ze zbędnego tłuszczu, skóry i ewentualnych kości, zostawiając tylko skórką na wierzchu udka i kość udową. Umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Potem posolić, popieprzyć i z wierzchu oprószyć papryką. Obsmażyć na rumiano z obu stron na mieszance masła i oleju. Rumiane udka przełożyć do formy żeliwnej lub innej, nadającej się do duszenia.
Marchwie obrać i pokroić w półplasterki, por przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć i też pokroić w półplasterki. Warzywa obsmażyć na patelni po kurczaku, dodając jeszcze trochę tłuszczu, posolić, przełożyć do formy z kurczakiem, rozłożyć równomierną warstwą i polać wszystko winem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu godzinę. Posypać natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami z wody polanymi masłem i posypanymi natką pietruszki.
Wyjątkowo smaczna potrawa, jak na tak skąpe składniki, i łatwa w przygotowaniu.

Składniki
6 górnych części udek kurczaka
4 marchewki
1 por (tylko biała część)
1 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
natka pietruszki posiekana
masło i olej do smażenia
sól, pieprz, papryka słodka mielona
Udka oczyścić od wewnętrznej strony ze zbędnego tłuszczu, skóry i ewentualnych kości, zostawiając tylko skórką na wierzchu udka i kość udową. Umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Potem posolić, popieprzyć i z wierzchu oprószyć papryką. Obsmażyć na rumiano z obu stron na mieszance masła i oleju. Rumiane udka przełożyć do formy żeliwnej lub innej, nadającej się do duszenia.
Marchwie obrać i pokroić w półplasterki, por przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć i też pokroić w półplasterki. Warzywa obsmażyć na patelni po kurczaku, dodając jeszcze trochę tłuszczu, posolić, przełożyć do formy z kurczakiem, rozłożyć równomierną warstwą i polać wszystko winem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu godzinę. Posypać natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami z wody polanymi masłem i posypanymi natką pietruszki.
Wyjątkowo smaczna potrawa, jak na tak skąpe składniki, i łatwa w przygotowaniu.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: