Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z warzywami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 830443" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis powstał spontanicznie, kiedy nie mogłam wychodzić z domu, a w lodówce, z produktów pasujących do siebie, była tylko paczka górnych części udek, trochę warzyw i wino. Spróbowałam coś wymyślić. No i na szczęście trafił się ktoś z aparatem. Co prawda zdjęcie było robione szybko, jeszcze potrawa była w garnku, ale zawsze to jakaś ilustracja.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39197[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>6 górnych części udek kurczaka</p><p>4 marchewki</p><p>1 por (tylko biała część)</p><p>1 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina</p><p>natka pietruszki posiekana</p><p>masło i olej do smażenia</p><p>sól, pieprz, papryka słodka mielona</p><p></p><p>Udka oczyścić od wewnętrznej strony ze zbędnego tłuszczu, skóry i ewentualnych kości, zostawiając tylko skórką na wierzchu udka i kość udową. Umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Potem posolić, popieprzyć i z wierzchu oprószyć papryką. Obsmażyć na rumiano z obu stron na mieszance masła i oleju. Rumiane udka przełożyć do formy żeliwnej lub innej, nadającej się do duszenia.</p><p>Marchwie obrać i pokroić w półplasterki, por przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć i też pokroić w półplasterki. Warzywa obsmażyć na patelni po kurczaku, dodając jeszcze trochę tłuszczu, posolić, przełożyć do formy z kurczakiem, rozłożyć równomierną warstwą i polać wszystko winem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu godzinę. Posypać natką pietruszki.</p><p>Podawać z ziemniakami z wody polanymi masłem i posypanymi natką pietruszki.</p><p>Wyjątkowo smaczna potrawa, jak na tak skąpe składniki, i łatwa w przygotowaniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 830443, member: 10341"] Przepis powstał spontanicznie, kiedy nie mogłam wychodzić z domu, a w lodówce, z produktów pasujących do siebie, była tylko paczka górnych części udek, trochę warzyw i wino. Spróbowałam coś wymyślić. No i na szczęście trafił się ktoś z aparatem. Co prawda zdjęcie było robione szybko, jeszcze potrawa była w garnku, ale zawsze to jakaś ilustracja. [ATTACH=full]39197[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 6 górnych części udek kurczaka 4 marchewki 1 por (tylko biała część) 1 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina natka pietruszki posiekana masło i olej do smażenia sól, pieprz, papryka słodka mielona Udka oczyścić od wewnętrznej strony ze zbędnego tłuszczu, skóry i ewentualnych kości, zostawiając tylko skórką na wierzchu udka i kość udową. Umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Potem posolić, popieprzyć i z wierzchu oprószyć papryką. Obsmażyć na rumiano z obu stron na mieszance masła i oleju. Rumiane udka przełożyć do formy żeliwnej lub innej, nadającej się do duszenia. Marchwie obrać i pokroić w półplasterki, por przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć i też pokroić w półplasterki. Warzywa obsmażyć na patelni po kurczaku, dodając jeszcze trochę tłuszczu, posolić, przełożyć do formy z kurczakiem, rozłożyć równomierną warstwą i polać wszystko winem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu godzinę. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody polanymi masłem i posypanymi natką pietruszki. Wyjątkowo smaczna potrawa, jak na tak skąpe składniki, i łatwa w przygotowaniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z warzywami*
Top
Bottom