Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kurczak z winogronami i oliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1347150" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kurczak z winogronami i oliwkami</strong></p><p></p><p>Źródło - &quot;Kuchnia bułgarska tradycje, smaki, potrawy&quot; z serii Podróże kulinarne</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 kurczak ok. 1,3 kg, podzielony na porcje</p><p>3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki</p><p>4 łyżki oliwy</p><p>2 liście laurowe</p><p>6 liści szałwi</p><p>1 1/2 szklanki czerwonego wina</p><p>2 marchewki, pokrojone w talarki</p><p>250 g czerwonych winogron</p><p>2- 4 marynowane papryki chili ze słoika (u mnie 1 świeża drobniutko posiekana chili, dodana do smażenia razem z czosnkiem)</p><p>1 - 2 łyżki octu balsamicznego</p><p>100 g zielonych oliwek</p><p>sól, świeżo mielony pieprz</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Mięso kurczaka natrzeć solą i pieprzem.</p><p>W brytfannie rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka, czosnek i zioła.</p><p>Zalać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut.</p><p>Po 25 minutach duszenia dołożyć marchewkę i paprykę chilli, wymieszać.</p><p>Dodać ocet, winogrona i oliwki. Podgrzewać jeszcze w piekarniku 10 minut.</p><p>Doprawić do smaku solą i pieprzem.</p><p></p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Za pierwszym razem użyłam pokrojonych w dużą kostkę piersi z kurczaka, zielonych winogron i czerwonego wina. Marchew i chilli dołożyłam od razu, całość dusiłam w piekarniku ok. 30 minut.</p><p>Za drugim razem wzięłam pałki z kurczaka i wino różowe (bo czerwone śmiesznie przebarwiło mięso) oraz ciemne bezpestkowe winogrona.</p><p>Bardzo smaczne, szybkie i nieskomplikowane danie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]77209[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]77210[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1347150, member: 1024"] [B]Kurczak z winogronami i oliwkami[/B] Źródło - "Kuchnia bułgarska tradycje, smaki, potrawy" z serii Podróże kulinarne [B]Składniki:[/B] 1 kurczak ok. 1,3 kg, podzielony na porcje 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 4 łyżki oliwy 2 liście laurowe 6 liści szałwi 1 1/2 szklanki czerwonego wina 2 marchewki, pokrojone w talarki 250 g czerwonych winogron 2- 4 marynowane papryki chili ze słoika (u mnie 1 świeża drobniutko posiekana chili, dodana do smażenia razem z czosnkiem) 1 - 2 łyżki octu balsamicznego 100 g zielonych oliwek sól, świeżo mielony pieprz [B]Wykonanie:[/B] Mięso kurczaka natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka, czosnek i zioła. Zalać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut. Po 25 minutach duszenia dołożyć marchewkę i paprykę chilli, wymieszać. Dodać ocet, winogrona i oliwki. Podgrzewać jeszcze w piekarniku 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. [B]Moje uwagi:[/B] Za pierwszym razem użyłam pokrojonych w dużą kostkę piersi z kurczaka, zielonych winogron i czerwonego wina. Marchew i chilli dołożyłam od razu, całość dusiłam w piekarniku ok. 30 minut. Za drugim razem wzięłam pałki z kurczaka i wino różowe (bo czerwone śmiesznie przebarwiło mięso) oraz ciemne bezpestkowe winogrona. Bardzo smaczne, szybkie i nieskomplikowane danie. [ATTACH=full]77209[/ATTACH] [ATTACH=full]77210[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kurczak z winogronami i oliwkami
Bottom