- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis z Jane Grigson's English Food. Ponieważ bardzo lubię anchois, sos był dla mnie strzałem w dziesiątkę.
Filety z piersi kurczaka
Na sos:
100 ml gęstej śmietany ( moja 18%)
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka posiekanych drobno filetów anchois
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
( dodałam jeszcze 1 łyżeczkę majonezu)
Filety lekko rozbić, natrzeć solą i pierzem. Odłożyć i przygotować sos, mieszając jego składniki.
Filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem. Zapiekać ok.20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
W ten sam sposób można odgrzać kawałki wcześniej upieczonego kurczak.

Filety z piersi kurczaka
Na sos:
100 ml gęstej śmietany ( moja 18%)
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka posiekanych drobno filetów anchois
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
( dodałam jeszcze 1 łyżeczkę majonezu)
Filety lekko rozbić, natrzeć solą i pierzem. Odłożyć i przygotować sos, mieszając jego składniki.
Filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem. Zapiekać ok.20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
W ten sam sposób można odgrzać kawałki wcześniej upieczonego kurczak.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: