Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak zapiekany w pikantnym sosie kokosowo-orzechowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1596665" data-attributes="member: 1142"><p>I znow szybki jednogarnkowy sposob na przygotowanie drobiu. Sos jest pikantny, aromatyczny, mocno orzechowy swietnie pasujacy do miesa kurczaka. Mozna uzyc filetowanych udek lub miesa z piersi, i oczywiscie odpowiednio skrocic/wydluzyc czas pieczenia. Dobrze smakuje z ryzem lu ryzowym makaronem i warzywami na parze, z wody etc.</p><p></p><p><strong>4 filety z piersi kurczaka lub ok 700g filetow z udek</strong></p><p><strong>sol pieprz</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>2 czerwone chilli, bardzo drobno posiekane lub zmielone</strong></p><p><strong>5cm gruby kawalek swiezego imbiru, starty</strong></p><p><strong>5 zabkow czosnku, zmiazdzone</strong></p><p><strong>3 lyzki mirinu lub ryzowego octu</strong></p><p><strong>1 lyzka agave syrup lub miodu</strong></p><p><strong>100ml mleka kokosowego, plynnego, z kartonu, z puszki rozwodnic</strong></p><p><strong>60ml sosu sojowego Kikkoman lo-salt</strong></p><p><strong>2 kopiaste lyzki masla orzechowego, moze byc z kawalkami orzechow</strong></p><p><strong>100ml zimnego rosolu z kurczaka </strong></p><p><strong>1 lyzka skrobi kukurydzianej</strong></p><p><strong>sok z limonki</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>4 cebulki wiosenne, posiekane</strong></p><p><strong>garsc posiekanych uprazonych orzeszkow ziemnych</strong></p><p><strong>posiekane czerwone chilli</strong></p><p><strong>kawalki limonki</strong></p><p></p><p></p><p>Piersi osuszylam i podzielilam na 4 kawalki, posolilam, popieprzylam, ulozylam w zaroodpornym naczyniu, odstawilam. Rozgrzalam piec do 200C z termo.</p><p></p><p>Do rondelka wlozylam chilli, imbir, czosnek i zalalam je octem, miodem, syropem (miodem), mlekiem kokosowym. Dokladnie wymieszalam i ustawilam na srednim ogniu. Dodalam sos sojowy i maslo orzechowe. Wymieszalam i solidnie podgrzalam. Dodalam zimny rosol wymieszany ze skrobia kukurydziana. Jeszcze raz przemieszalam, doprawilam do smaku i zdjelam z ognia. </p><p>Gotowym sosem zalalam przygotowane mieso, Naczynie zakrylam folia aluminiowa i wstawilam do pieca na ok 25 min. Po tym czasie zdjelam folie i zapieklam jeszcze 10 min az kurczak i sos delikatnie przypieka sie. Podalam garnirujac zielona cebulka, orzechami, chilli i kawalkami limonki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1596665, member: 1142"] I znow szybki jednogarnkowy sposob na przygotowanie drobiu. Sos jest pikantny, aromatyczny, mocno orzechowy swietnie pasujacy do miesa kurczaka. Mozna uzyc filetowanych udek lub miesa z piersi, i oczywiscie odpowiednio skrocic/wydluzyc czas pieczenia. Dobrze smakuje z ryzem lu ryzowym makaronem i warzywami na parze, z wody etc. [B]4 filety z piersi kurczaka lub ok 700g filetow z udek sol pieprz 2 czerwone chilli, bardzo drobno posiekane lub zmielone 5cm gruby kawalek swiezego imbiru, starty 5 zabkow czosnku, zmiazdzone 3 lyzki mirinu lub ryzowego octu 1 lyzka agave syrup lub miodu 100ml mleka kokosowego, plynnego, z kartonu, z puszki rozwodnic 60ml sosu sojowego Kikkoman lo-salt 2 kopiaste lyzki masla orzechowego, moze byc z kawalkami orzechow 100ml zimnego rosolu z kurczaka 1 lyzka skrobi kukurydzianej sok z limonki 4 cebulki wiosenne, posiekane garsc posiekanych uprazonych orzeszkow ziemnych posiekane czerwone chilli kawalki limonki[/B] Piersi osuszylam i podzielilam na 4 kawalki, posolilam, popieprzylam, ulozylam w zaroodpornym naczyniu, odstawilam. Rozgrzalam piec do 200C z termo. Do rondelka wlozylam chilli, imbir, czosnek i zalalam je octem, miodem, syropem (miodem), mlekiem kokosowym. Dokladnie wymieszalam i ustawilam na srednim ogniu. Dodalam sos sojowy i maslo orzechowe. Wymieszalam i solidnie podgrzalam. Dodalam zimny rosol wymieszany ze skrobia kukurydziana. Jeszcze raz przemieszalam, doprawilam do smaku i zdjelam z ognia. Gotowym sosem zalalam przygotowane mieso, Naczynie zakrylam folia aluminiowa i wstawilam do pieca na ok 25 min. Po tym czasie zdjelam folie i zapieklam jeszcze 10 min az kurczak i sos delikatnie przypieka sie. Podalam garnirujac zielona cebulka, orzechami, chilli i kawalkami limonki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak zapiekany w pikantnym sosie kokosowo-orzechowym
Top
Bottom