Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczaki "Tabaka"*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 902424" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kurczaki &#8222;Tabaka&#8221;</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu – Grażyna Strumiłło – Miłosz &#8222;Kuchnia gruzińska&#8221; KAW 1990</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>2 małe kurczaki</p><p>ok. 5 łyżek oliwy</p><p>5 ząbków czosnku</p><p>4 pomidory</p><p>pęczek szczypiorku </p><p>sos śliwkowy lub czosnkowy</p><p>zielona pietruszka, koperek, sól, pieprz</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Kurczaki oczyścić, umyć, odsączyć, rozpołowić wzdłuż, rozbić tłuczkiem (muszą być spłaszczone). Skrzydełka wykręcić, założyć na grzbiet, a nóżki &#8222;w kieszonkę&#8221;. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć pieprzem i pozostawić na godzinę.</p><p>Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić połówki kurczaków, przykryć płaską pokrywką, którą należy obciążyć. Smażyć z obu stron na dużym ogniu 20 – 30 minut. Wyjąć na półmisek, przybrać pokrajanymi w ćwiartki pomidorami, piórkami szczypiorku, koperkiem i pietruszką. Kurczaki &#8222;Tabaka&#8221; zwykle podaje się z ostrym sosem &#8222;tkemali&#8221; sporządzonym z dzikich śliwek. Z powodzeniem można zastąpić go sosem własnej roboty ze śliwek węgierek lub mirabelek. </p><p></p><p><strong>Sos &#8222;Tkemali&#8221;</strong></p><p></p><p>500 g suszonych śliwek</p><p>5 ząbków czosnku</p><p>1/2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry</p><p>szczypta ostrej papryki</p><p>kilka gałązek świeżej kolendry</p><p>5 utłuczonych goździków</p><p>sól, pieprz </p><p>Śliwki umyć, namoczyć w letniej wodzie, wypestkować, włożyć do rondelka, zalać taką ilością wody, by pokryła owoce, ugotować. Przetrzeć przez sito lub zmiksować.</p><p>Dodać czosnek roztarty z solą, przyprawy i posiekaną zieloną kolendrę. Doprawić pieprzem, podlać odrobiną przegotowanej wody i gotować kilka minut na bardzo małym ogniu. </p><p>Ostudzić. Podawać do drobiu, szaszłyków, ryb.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 902424, member: 1024"] [B]Kurczaki „Tabaka”[/B] Źródło przepisu – Grażyna Strumiłło – Miłosz „Kuchnia gruzińska” KAW 1990 [B]Składniki:[/B] 2 małe kurczaki ok. 5 łyżek oliwy 5 ząbków czosnku 4 pomidory pęczek szczypiorku sos śliwkowy lub czosnkowy zielona pietruszka, koperek, sól, pieprz [B]Wykonanie:[/B] Kurczaki oczyścić, umyć, odsączyć, rozpołowić wzdłuż, rozbić tłuczkiem (muszą być spłaszczone). Skrzydełka wykręcić, założyć na grzbiet, a nóżki „w kieszonkę”. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć pieprzem i pozostawić na godzinę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić połówki kurczaków, przykryć płaską pokrywką, którą należy obciążyć. Smażyć z obu stron na dużym ogniu 20 – 30 minut. Wyjąć na półmisek, przybrać pokrajanymi w ćwiartki pomidorami, piórkami szczypiorku, koperkiem i pietruszką. Kurczaki „Tabaka” zwykle podaje się z ostrym sosem „tkemali” sporządzonym z dzikich śliwek. Z powodzeniem można zastąpić go sosem własnej roboty ze śliwek węgierek lub mirabelek. [B]Sos „Tkemali”[/B] 500 g suszonych śliwek 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry szczypta ostrej papryki kilka gałązek świeżej kolendry 5 utłuczonych goździków sól, pieprz Śliwki umyć, namoczyć w letniej wodzie, wypestkować, włożyć do rondelka, zalać taką ilością wody, by pokryła owoce, ugotować. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać czosnek roztarty z solą, przyprawy i posiekaną zieloną kolendrę. Doprawić pieprzem, podlać odrobiną przegotowanej wody i gotować kilka minut na bardzo małym ogniu. Ostudzić. Podawać do drobiu, szaszłyków, ryb. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczaki "Tabaka"*
Top
Bottom