Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczę po wietnamsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 60081" data-attributes="member: 49"><p><strong>Kurczę po wietnamsku</strong> </p><p> </p><p>kurczak (ok. 1250 g), </p><p>125 g masła, </p><p>0,75 szklanki białego wina, </p><p>pół kieliszka winiaku, </p><p>1/2 szklanki śmietany, </p><p>2 płaskie łyżki maki, </p><p>2 łyżki sosu beszamelowego, </p><p>młode pędy bambusa z puszki, </p><p>pieprz, sól </p><p></p><p>Tuszkę dokładnie umyć w ciepłej wodzie i podzielić na 6 części. Na patelni rozgrzać połowę masła i włożyć na nie kawałki kurczaka, posypać pieprzem i solą. Smażyć ok. 20 min. na małym ogniu; po podsmażeniu wyłożyć na półmisek. Do tłuszczu, który pozostał na patelni po smażeniu kurczaka; wsypać mąkę, wymieszać, wlać białe wino, winiak i sos beszamelowy; doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 min. Następnie dodać resztę masła, odstawić z ognia, a gdy masło roztopi się, dodać sól i pieprz do smaku; bardzo dokładnie wymieszać. Otrzymanym sosem polać kawałki kurczaka wyłożone uprzednio na półmisek. Podawać razem z ryżem i młodymi pędami bambusa pokrajanymi na niewielkie kawałki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 60081, member: 49"] [B]Kurczę po wietnamsku[/B] kurczak (ok. 1250 g), 125 g masła, 0,75 szklanki białego wina, pół kieliszka winiaku, 1/2 szklanki śmietany, 2 płaskie łyżki maki, 2 łyżki sosu beszamelowego, młode pędy bambusa z puszki, pieprz, sól Tuszkę dokładnie umyć w ciepłej wodzie i podzielić na 6 części. Na patelni rozgrzać połowę masła i włożyć na nie kawałki kurczaka, posypać pieprzem i solą. Smażyć ok. 20 min. na małym ogniu; po podsmażeniu wyłożyć na półmisek. Do tłuszczu, który pozostał na patelni po smażeniu kurczaka; wsypać mąkę, wymieszać, wlać białe wino, winiak i sos beszamelowy; doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 min. Następnie dodać resztę masła, odstawić z ognia, a gdy masło roztopi się, dodać sól i pieprz do smaku; bardzo dokładnie wymieszać. Otrzymanym sosem polać kawałki kurczaka wyłożone uprzednio na półmisek. Podawać razem z ryżem i młodymi pędami bambusa pokrajanymi na niewielkie kawałki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczę po wietnamsku
Top
Bottom