Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Kurczę w potrawce w starym stylu czyli Fricassee de Poulet
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1087848" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kurczę w potrawce w starym stylu</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - C. Clements, E. Wolf - Cohen &quot;Wyśmienita kuchnia francuska&quot; Arkady 2000</p><p></p><p>4 - 6 porcji</p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1,2 - 1,3 kg kurczaka, pokrojonego na porcje (dałam trzy udka przekrojone na pół)</p><p>55g /4 łyżki masła</p><p>30 ml/2 łyżki oleju roślinnego</p><p>30 g/3 łyżki mąki</p><p>1 szklanka wytrawnego białego wina</p><p>750 ml/ 3 szklanki rosołu drobiowego</p><p>bouquet garni</p><p>1/4 łyżeczki białego pieprzu</p><p>225 g młodych pieczarek, obranych</p><p>5 ml /1 łyżeczka soku z cytryny</p><p>15 - 24 małe białe cebulki, obrane</p><p>125 ml /1/2 szklanki wody</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>90 ml/ 6 łyżek śmietany kremówki (opcjonalnie)</p><p>sól</p><p>2 łyżki posiekanej natki pietruszki do przybrania</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Kawałki kurczaka umyć i osuszyć bibułą kuchenną.</p><p>W dużym żaroodpornym rondlu stopić połowę masła z olejem na umiarkowanym ogniu.</p><p>Wrzucić połowę kawałków kurczaka i obsmażać na złoty kolor przez 10 minut, mieszajac od czasu do czasu.</p><p>Przełożyć na talerz, usmażyć resztę kawałków.</p><p>Zrumienione kawałki kurczaka wrzucić ponownie do rondla. Oprószyć mąką, gotować na małym ogniu przez 4 minuty, przewracając mięso kilkakrotnie.</p><p>Wlać wino, zagotować, dolać rosół, zagotować, mieszajac. Dodać bouquet garni, doprawić szczyptą soli i białym pieprzem.</p><p>Przykryć rondel i gotować na wolnym ogniu nie dopuszczając do wrzenia przez 25 - 30 minut.</p><p>W tym samym czasie rozgrzać na patelni pozostałe masło. Wrzucić grzyby, dodać sok z cytryny i smażyć przez 3 - 4 minuty do zrumienienia na złoty kolor. Przełożyć grzyby do innego naczynia, a na patelnię wrzucić cebulki, wlać wodę, dodać cukier, mieszajac, by się rozpuścił i gotować nie dopuszczająć do wrzenia przez 10 minut, aż nieco zmiękną. Dodać cebulki i sos do naczynia z pieczarkami. Gdy kurczak będzie już miękki, wyjąć go na głęboki półmisek i przykryć, by zachował ciepło.</p><p>Wyjąć bouqet garni. Wlać do rondla wszystkie soki spod pieczarek i cebulek. Gotować sos mieszając, aż połowa odparuje. Dodać smietanę, roztrzepać i gotować 2 minuty. Dodać grzyby i cebulki, gotować dalsze 2 minuty.</p><p>Doprawić, polać kurczaka sosem, posypać natką pietruszki.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Nie używałam śmietany, nie odparowywałam sosu, a pieczarki i cebulki wrzuciłam od razu do rondla z mięsem.</p><p>Jako bouquet garni dałam kawałek zielonej części pora, kilka gałązek natki pietruszki, tymianek i liść laurowy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1087848, member: 1024"] [B]Kurczę w potrawce w starym stylu[/B] Źródło przepisu - C. Clements, E. Wolf - Cohen "Wyśmienita kuchnia francuska" Arkady 2000 4 - 6 porcji [B]Składniki:[/B] 1,2 - 1,3 kg kurczaka, pokrojonego na porcje (dałam trzy udka przekrojone na pół) 55g /4 łyżki masła 30 ml/2 łyżki oleju roślinnego 30 g/3 łyżki mąki 1 szklanka wytrawnego białego wina 750 ml/ 3 szklanki rosołu drobiowego bouquet garni 1/4 łyżeczki białego pieprzu 225 g młodych pieczarek, obranych 5 ml /1 łyżeczka soku z cytryny 15 - 24 małe białe cebulki, obrane 125 ml /1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 90 ml/ 6 łyżek śmietany kremówki (opcjonalnie) sól 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do przybrania [B]Wykonanie:[/B] Kawałki kurczaka umyć i osuszyć bibułą kuchenną. W dużym żaroodpornym rondlu stopić połowę masła z olejem na umiarkowanym ogniu. Wrzucić połowę kawałków kurczaka i obsmażać na złoty kolor przez 10 minut, mieszajac od czasu do czasu. Przełożyć na talerz, usmażyć resztę kawałków. Zrumienione kawałki kurczaka wrzucić ponownie do rondla. Oprószyć mąką, gotować na małym ogniu przez 4 minuty, przewracając mięso kilkakrotnie. Wlać wino, zagotować, dolać rosół, zagotować, mieszajac. Dodać bouquet garni, doprawić szczyptą soli i białym pieprzem. Przykryć rondel i gotować na wolnym ogniu nie dopuszczając do wrzenia przez 25 - 30 minut. W tym samym czasie rozgrzać na patelni pozostałe masło. Wrzucić grzyby, dodać sok z cytryny i smażyć przez 3 - 4 minuty do zrumienienia na złoty kolor. Przełożyć grzyby do innego naczynia, a na patelnię wrzucić cebulki, wlać wodę, dodać cukier, mieszajac, by się rozpuścił i gotować nie dopuszczająć do wrzenia przez 10 minut, aż nieco zmiękną. Dodać cebulki i sos do naczynia z pieczarkami. Gdy kurczak będzie już miękki, wyjąć go na głęboki półmisek i przykryć, by zachował ciepło. Wyjąć bouqet garni. Wlać do rondla wszystkie soki spod pieczarek i cebulek. Gotować sos mieszając, aż połowa odparuje. Dodać smietanę, roztrzepać i gotować 2 minuty. Dodać grzyby i cebulki, gotować dalsze 2 minuty. Doprawić, polać kurczaka sosem, posypać natką pietruszki. Moje uwagi: Nie używałam śmietany, nie odparowywałam sosu, a pieczarki i cebulki wrzuciłam od razu do rondla z mięsem. Jako bouquet garni dałam kawałek zielonej części pora, kilka gałązek natki pietruszki, tymianek i liść laurowy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Kurczę w potrawce w starym stylu czyli Fricassee de Poulet
Top
Bottom