Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 827077" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kurnik </strong></p><p></p><p>Źródło przepisu:</p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=933#post933" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=933#post933</a></p><p>Zdjęcie kurnika w wykonaniu Lavender Dream:</p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=988#post988" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=988#post988</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>7 – 8 naleśników (u mnie poszło 10)</p><p>opakowanie francuskiego ciasta</p><p></p><p><strong>Nadzienie z kury:</strong></p><p>0.5 kg kury ( u mnie 2 udka z kurczaka bez skóry)</p><p>2 łyżki masła</p><p>2-3 łyżki mąki</p><p>zielenina, czarny pieprz</p><p>Ugotować kurę w niewielkiej ilości posolonej wody. Zdjąć skórę i usunąć kości. Posiekać jak najdrobniej mięso. Rozgrzać mąkę z masłem, podprawić bulionem, zagotować, przyprawić pieprzem. Zalać sosem mięso, dodać zieleninę.</p><p> </p><p><strong>Nadzienie ryżowe:</strong></p><p>1/4 szklanki ryżu</p><p>1 ugotowane na twardo jajko (u mnie trzy)</p><p>1 łyżka masła</p><p>natka pietruszki i koperku</p><p>sól</p><p>Ugotować ryż. Posiekać drobno jajko, wymieszać z ryżem, dodać zieleninę i rozpuszczone masło.</p><p></p><p><strong>Nadzienie grzybowe:</strong></p><p>250 g grzybów (u mnie pieczarki)</p><p>1 cebula</p><p>2 łyżki masła</p><p>zielenina</p><p>Pokroić drobno grzyby i smażyć je przez 5 minut na maśle. Podsmażyć cebulę. Połączyć z grzybami, zaprawić sosem z bulionu, dodać zieleninę.</p><p> </p><p></p><p>Wyłożyć dno formy ciastem francuskim, na nie położyć 4 – 5 naleśników (jak płatki kwiatu), tak, by swoimi połówkami wystawały poza formę. Wyłożyć warstwę nadzienia z kury, przykryć pozostałymi naleśnikami, na to wyłożyć warstwę ryżową, przykryć ją naleśnikami, wyłożyć nadzienie grzybowe, które przykryć wystającymi połówkami naleśników. Na wierzchu przykryć ciastem francuskim. Zapiekać 30 minut do uzyskania złocistego koloru. </p><p></p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Potrawa jest po prostu znakomita, a do tego bardzo efektowna.</p><p>Robiłam w kwadratowej tortownicy (24 cm). Wystarczyła mi jedna rolka ciasta francuskiego, którą po lekkim rozwałkowaniu podzieliłam na dwie części.</p><p>Kurczaka gotowałam w bulionie z warzywami i kilkoma suszonymi grzybami.</p><p>Zamiast gotować ryż, <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=27286&view=findpost&p=827067" target="_blank">wypiekłam </a>mieszankę ryżu pełnoziarnistego z kaszą gryczaną i jaglaną w bulionie grzybowym.</p><p>Jako zieleninę dałam natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Do tego sporo pieprzu.</p><p>Jako sos potrawkowy posłużył mi beszamel (z łyżki masła i mąki) rozcieńczony bulionem do pożądanej gęstości.</p><p>Ciasto francuskie przed pieczeniem posmarowałam żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i posypałam czarnym sezamem.</p><p></p><p>Polecam serdecznie!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 827077, member: 1024"] [B]Kurnik [/B] Źródło przepisu: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=933#post933"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=933#post933[/URL] Zdjęcie kurnika w wykonaniu Lavender Dream: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=988#post988"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=988#post988[/URL] [B]Składniki:[/B] 7 – 8 naleśników (u mnie poszło 10) opakowanie francuskiego ciasta [B]Nadzienie z kury:[/B] 0.5 kg kury ( u mnie 2 udka z kurczaka bez skóry) 2 łyżki masła 2-3 łyżki mąki zielenina, czarny pieprz Ugotować kurę w niewielkiej ilości posolonej wody. Zdjąć skórę i usunąć kości. Posiekać jak najdrobniej mięso. Rozgrzać mąkę z masłem, podprawić bulionem, zagotować, przyprawić pieprzem. Zalać sosem mięso, dodać zieleninę. [B]Nadzienie ryżowe:[/B] 1/4 szklanki ryżu 1 ugotowane na twardo jajko (u mnie trzy) 1 łyżka masła natka pietruszki i koperku sól Ugotować ryż. Posiekać drobno jajko, wymieszać z ryżem, dodać zieleninę i rozpuszczone masło. [B]Nadzienie grzybowe:[/B] 250 g grzybów (u mnie pieczarki) 1 cebula 2 łyżki masła zielenina Pokroić drobno grzyby i smażyć je przez 5 minut na maśle. Podsmażyć cebulę. Połączyć z grzybami, zaprawić sosem z bulionu, dodać zieleninę. Wyłożyć dno formy ciastem francuskim, na nie położyć 4 – 5 naleśników (jak płatki kwiatu), tak, by swoimi połówkami wystawały poza formę. Wyłożyć warstwę nadzienia z kury, przykryć pozostałymi naleśnikami, na to wyłożyć warstwę ryżową, przykryć ją naleśnikami, wyłożyć nadzienie grzybowe, które przykryć wystającymi połówkami naleśników. Na wierzchu przykryć ciastem francuskim. Zapiekać 30 minut do uzyskania złocistego koloru. [B]Moje uwagi:[/B] Potrawa jest po prostu znakomita, a do tego bardzo efektowna. Robiłam w kwadratowej tortownicy (24 cm). Wystarczyła mi jedna rolka ciasta francuskiego, którą po lekkim rozwałkowaniu podzieliłam na dwie części. Kurczaka gotowałam w bulionie z warzywami i kilkoma suszonymi grzybami. Zamiast gotować ryż, [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=27286&view=findpost&p=827067"]wypiekłam [/URL]mieszankę ryżu pełnoziarnistego z kaszą gryczaną i jaglaną w bulionie grzybowym. Jako zieleninę dałam natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Do tego sporo pieprzu. Jako sos potrawkowy posłużył mi beszamel (z łyżki masła i mąki) rozcieńczony bulionem do pożądanej gęstości. Ciasto francuskie przed pieczeniem posmarowałam żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i posypałam czarnym sezamem. Polecam serdecznie! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami
Top
Bottom