- Wrz 13, 2004
- 9,428
- 1
- 0
kurtosze, trdelnik, ciasto kominowe - tak są nazywane
Jadłam w Pile i tak mi smakowały że postanowiłam upiec w domu. Przepis znalazłam tutaj
Składniki:
500g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
200ml letniego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( dałam cukier waniliowy)
25g świeżych drożdży
szczypta soli
80g roztopionego masła
do obtoczenia:
3 łyżki rozpuszczonego masła
oraz co kto lubi :
cukier zwykły lub trzcinowy
cynamon
drobno posiekane orzechy
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić na 15 minut by zaczyn ruszył.
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na koniec dodając roztopione masło. Będzie się troszkę kleiło - tak ma być
Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godz. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić.
Podzielić na 12-14 części. Z każdej zrobić długi wałeczek, który rozwałkować cieniutko na paski o szerokości ok 5cm. ( ja odrywałam po kawałku ciasta i robiłam wałeczek którym owijałam owinięte papierem do pieczenia butelki po frugo )
Posmarować roztopionym masłem i obtoczyć albo obsypać posypką
Piekarnik rozgrzać do temp.190 stopni
Ustawić pionowo na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 15-20 min (w zależności od grubości ciasta i ilości zawiniętych warstw).
Jadłam w Pile i tak mi smakowały że postanowiłam upiec w domu. Przepis znalazłam tutaj
Składniki:
500g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
200ml letniego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( dałam cukier waniliowy)
25g świeżych drożdży
szczypta soli
80g roztopionego masła
do obtoczenia:
3 łyżki rozpuszczonego masła
oraz co kto lubi :
cukier zwykły lub trzcinowy
cynamon
drobno posiekane orzechy
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić na 15 minut by zaczyn ruszył.
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na koniec dodając roztopione masło. Będzie się troszkę kleiło - tak ma być
Podzielić na 12-14 części. Z każdej zrobić długi wałeczek, który rozwałkować cieniutko na paski o szerokości ok 5cm. ( ja odrywałam po kawałku ciasta i robiłam wałeczek którym owijałam owinięte papierem do pieczenia butelki po frugo )
Posmarować roztopionym masłem i obtoczyć albo obsypać posypką
Piekarnik rozgrzać do temp.190 stopni
Ustawić pionowo na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 15-20 min (w zależności od grubości ciasta i ilości zawiniętych warstw).

