- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Kolejny przepis Ainsleya.
Prosty i smaczny, jak to zazwyczaj u tego pana
Przepis oryginalny plus moje modyfikacje
225 g ryżu basmati
150 ml mleka kokosowego
2 liście limonki kaffir (świeże lub suszone) – nie miała, nie dałam J
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku – dałam 2
Pół papryczki chili pozbawionej pestek – dałam całą i to z pestkami
1 łyżka jasnego sosu sojowego – dałam dwie japońskiego
2 podwójne kurze piersi
Dymka
1 łyżka ziaren sezamu (uprażonych na patelni)
Sos:
4 łyżki cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
4 łyżki octu ryżowego
4 łyżki jasnego sosu sojowego – znowu użyłam japońskiego
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry –można spokojnie pominąć
-
Ryż:
Ryż zalać wodą i odstawić na 15 – 20 minut.
Odcedzić i opłukać.
Przerzucić do garnka, dodać mleko kokosowe i 300 ml wody, posolić. Zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować przez mniej więcej 10 minut.
Mięso:
Do garnka wlać 600 ml wody, dodać chili, sos sojowy obrany i pokrojony w plasterki imbir, czosnek, chili i liście limonki. Zagotować. Włożyć oczyszczone kurze piersi. Przykryć garnek pokrywką, gotować 4 minuty. Obrócić mięso na drugą stronę i gotować kolejne 2 minuty **
SOS:
Do rondelka wrzucić wszystkie składniki sosu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 1 – 2 minuty ciągle mieszając
--
Mięso pokroić w plastry, polać sosem , posypać dymką i sezamem.
Podawać z ryżem
Prosty i smaczny, jak to zazwyczaj u tego pana

Przepis oryginalny plus moje modyfikacje
225 g ryżu basmati
150 ml mleka kokosowego
2 liście limonki kaffir (świeże lub suszone) – nie miała, nie dałam J
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku – dałam 2
Pół papryczki chili pozbawionej pestek – dałam całą i to z pestkami
1 łyżka jasnego sosu sojowego – dałam dwie japońskiego
2 podwójne kurze piersi
Dymka
1 łyżka ziaren sezamu (uprażonych na patelni)
Sos:
4 łyżki cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
4 łyżki octu ryżowego
4 łyżki jasnego sosu sojowego – znowu użyłam japońskiego
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry –można spokojnie pominąć
-
Ryż:
Ryż zalać wodą i odstawić na 15 – 20 minut.
Odcedzić i opłukać.
Przerzucić do garnka, dodać mleko kokosowe i 300 ml wody, posolić. Zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować przez mniej więcej 10 minut.
Mięso:
Do garnka wlać 600 ml wody, dodać chili, sos sojowy obrany i pokrojony w plasterki imbir, czosnek, chili i liście limonki. Zagotować. Włożyć oczyszczone kurze piersi. Przykryć garnek pokrywką, gotować 4 minuty. Obrócić mięso na drugą stronę i gotować kolejne 2 minuty **
SOS:
Do rondelka wrzucić wszystkie składniki sosu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 1 – 2 minuty ciągle mieszając
--
Mięso pokroić w plastry, polać sosem , posypać dymką i sezamem.
Podawać z ryżem