Kurza pierś gotowana w sosie sojowym i...

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Kolejny przepis Ainsleya.
Prosty i smaczny, jak to zazwyczaj u tego pana
icon_smile.gif


Przepis oryginalny plus moje modyfikacje

225 g ryżu basmati
150 ml mleka kokosowego
2 liście limonki kaffir (świeże lub suszone) – nie miała, nie dałam J
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku – dałam 2
Pół papryczki chili pozbawionej pestek – dałam całą i to z pestkami
1 łyżka jasnego sosu sojowego – dałam dwie japońskiego
2 podwójne kurze piersi
Dymka
1 łyżka ziaren sezamu (uprażonych na patelni)
Sos:
4 łyżki cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
4 łyżki octu ryżowego
4 łyżki jasnego sosu sojowego – znowu użyłam japońskiego
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry –można spokojnie pominąć
-
Ryż:
Ryż zalać wodą i odstawić na 15 – 20 minut.
Odcedzić i opłukać.
Przerzucić do garnka, dodać mleko kokosowe i 300 ml wody, posolić. Zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować przez mniej więcej 10 minut.

Mięso:
Do garnka wlać 600 ml wody, dodać chili, sos sojowy obrany i pokrojony w plasterki imbir, czosnek, chili i liście limonki. Zagotować. Włożyć oczyszczone kurze piersi. Przykryć garnek pokrywką, gotować 4 minuty. Obrócić mięso na drugą stronę i gotować kolejne 2 minuty **
SOS:
Do rondelka wrzucić wszystkie składniki sosu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 1 – 2 minuty ciągle mieszając
--
Mięso pokroić w plastry, polać sosem , posypać dymką i sezamem.
Podawać z ryżem

pierś%20gotowana%20w%20soi%20(9).JPG
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy