Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurze udka z czosnkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1577551" data-attributes="member: 10341"><p>Bardzo lubię &quot;czosnkowe&quot; zestawienia w różnych konfiguracjach. Ten przepis zwrócił moją uwagę nie tylko czosnkiem, ale przede wszystkim propozycją &quot;Pani domu&quot; na 3200 przepisów. Przejrzałam je pobieżnie i postanowiłam powoli zacząć je wypróbowywać. Ponieważ dzisiaj wszystkie sklepy zamknięte (Boż Ciało), przydały się udka z zamrażalnika. Ja zrobiłam z połowy porcji, a Wam podam ilości na dobry obiad dla 6 osób. Potrzebujemy:</p><p> - 6 kurzych udek</p><p> - sól</p><p> - 6 ząbków czosnku</p><p> - 6 łyżek sosu sojowego</p><p> - sok z cytryny</p><p> - 3 łyżki oliwy</p><p> - łyżeczka ziół prowansalskich</p><p> - pieprz</p><p></p><p>Udka opłukać, osuszyć. Na marynatę zmieszać sos sojowy, sok z cytryny, oliwę, zioła prowansalskie oraz po szczypcie soi i pieprzu. Ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki, dodać do marynaty. Udka kurczaka polać marynatą i wstawić pod przykryciem do lodówki na 3 - 4 godziny. <em>Kilka razy obrócić.</em> Udka ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Ja piekłam prawie 50 minut, bo po zmianie piekarnika, najlepszą jego funkcją jest grzanie.</p><p>W trakcie pieczenia udka kilka razy polać marynatą i obrócić. Podać na go9rąco lub na zimno z dodatkiem pokrojonej w paski papryki i pieczywa. Ja zdecydowanie wolę na gorąco (np. z pieczonymi ziemniakami) z zieloną sałatą - chociaż obie wersje próbowałam i uznałam je za równie smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1577551, member: 10341"] Bardzo lubię "czosnkowe" zestawienia w różnych konfiguracjach. Ten przepis zwrócił moją uwagę nie tylko czosnkiem, ale przede wszystkim propozycją "Pani domu" na 3200 przepisów. Przejrzałam je pobieżnie i postanowiłam powoli zacząć je wypróbowywać. Ponieważ dzisiaj wszystkie sklepy zamknięte (Boż Ciało), przydały się udka z zamrażalnika. Ja zrobiłam z połowy porcji, a Wam podam ilości na dobry obiad dla 6 osób. Potrzebujemy: - 6 kurzych udek - sól - 6 ząbków czosnku - 6 łyżek sosu sojowego - sok z cytryny - 3 łyżki oliwy - łyżeczka ziół prowansalskich - pieprz Udka opłukać, osuszyć. Na marynatę zmieszać sos sojowy, sok z cytryny, oliwę, zioła prowansalskie oraz po szczypcie soi i pieprzu. Ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki, dodać do marynaty. Udka kurczaka polać marynatą i wstawić pod przykryciem do lodówki na 3 - 4 godziny. [I]Kilka razy obrócić.[/I] Udka ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Ja piekłam prawie 50 minut, bo po zmianie piekarnika, najlepszą jego funkcją jest grzanie. W trakcie pieczenia udka kilka razy polać marynatą i obrócić. Podać na go9rąco lub na zimno z dodatkiem pokrojonej w paski papryki i pieczywa. Ja zdecydowanie wolę na gorąco (np. z pieczonymi ziemniakami) z zieloną sałatą - chociaż obie wersje próbowałam i uznałam je za równie smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurze udka z czosnkiem
Bottom