Kuskus na slodko

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Kuskus (cous cous) na slodko. Przepis wg. Giada de Laurentis

2 1/3 szklanek wody
pol szklanki cukru
po 1/3 szklanki suszonych zurawin, moreli i czeresni
2, 5 szklanki kuskus
pol szklanki prazonych posiekanych migdalow
pol szklanki " " wloskich orzechow
1/4 szklanki extra virgin oliwy

Suszone posiekane owoce zalac woda w rondelku sredniej wielkosci i dodac cukier, doprowadzic do zagotowania mieszajac ok. 2 min. do rozpuszczenia cukru. Wsypac odmierzony kuskus, zdjac z ognia i szczelnie nakryc. Po 5-7 minutach danie gotowe. Wymieszac i rozgarnac widelcem zeby nie bylo grudek. Wsypac migdaly i orzechy, wymieszac, wystudzic zupelnie wysypujac na blaszke ok. 10 min. Zimny kuskus przelozyc do zamykanego pojemnika i trzymac w lodowce. Podajac skropic oliwa zeby mialo lekko wilgotna konsystencje (opcjonalnie).

PS. Wiele osob uwaza, ze kuskus to kaszka, mysle ze z powodu blednej informacji na opakowaniu. Kuskus jest marokanskim makaronem i jeszcze teraz w domach robionym recznie, choc na sprzedaz juz robia fabrycznie. Wygladem przypomina kasze, ale kasza nie jest. Kuskus jest robiony z najlepszego gatunku maki - semoliny. Mozna sie dowiedziec wiecej na Wikipedii. Podaje te informacje ze wzgledu na to, ze sa osoby, ktore nie moga jesc macznych potraw i moga sobie zaszkodzic, myslac, ze to rodzaj kaszy.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Mozna tak zrobic kasze jaglana?
Jak sie da 2 daktyle i szczypte soli cukier mozna odpuscic.
 

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Mysle, ze kasza jaglana bardzo sie nadaje do tego przepisu, tylko kasze trzeba ugotowac zupelnie i dopiero laczyc z owocami. Kasze jaglana trzeba dobrze wyplukac na gestym sitku pod biezaca woda, tak jak ryz i zalac wrzatkiem w proporcji 1:2,5. Gotuje sie pod przykryciem na wolnym odniu 20 min. Moze byc jeszcze twardawa, to trzeba ja wstawic do cieplego piekarnika na dalsze 20 min. aby doszla. Kasze jaglana je sie zwykle na cieplo, wiec po ugotowaniu miesza sie owocami i dopieka pod przykryciem. Kasze mozna gotowac tylko na wodzie albo pol na pol z mlekiem i trzeba dodac lyzke masla (lub pol) do gotowania. Kasze mozna zapiec tez z jablkami w plasterkach podduszonymi na masle, ze sliwkami, z orzechami, dodaje sie tez miod i sok cytryny do smaku. Kto lubi moze posypac cynamonem i kardamonem.
Wlasciwie to juz inny przepis, choc skladniki podobne, ale kazda kasze trzeba gotowac, zaparzac mozna tylko kuskus.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
lubię lubię bardzo lubię
icon_smile.gif
 

Anulka693

Member
Lut 9, 2009
1
0
0
Hanka145 @ 2 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=896880PS. Wiele osob uwaza, ze kuskus to kaszka, mysle ze z powodu blednej informacji na opakowaniu. Kuskus jest marokanskim makaronem i jeszcze teraz w domach robionym recznie, choc na sprzedaz juz robia fabrycznie. Wygladem przypomina kasze, ale kasza nie jest. Kuskus jest robiony z najlepszego gatunku maki - semoliny. Mozna sie dowiedziec wiecej na Wikipedii. Podaje te informacje ze wzgledu na to, ze sa osoby, ktore nie moga jesc macznych potraw i moga sobie zaszkodzic, myslac, ze to rodzaj kaszy.
Margot @ 4 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=897477ale kasza manna to też kasza a jak komuś nie wolno jeść pszennej mąki to jej mu nie wolno

Uczę się akurat o kaszach i wiem że kuskus jest otrzymywany z jądra ziarna pszenicy twardej Triticum durum...
Więc jeśli ktoś nie może przetworów z przenicy (np. pęczak przenicy, kasza manna, płatki pszenne, itp) to raczej nie jest wskaraze jedzenie kuskus...

A na wikipedii Hanko145 każdy może wpisac co tylko chce więc nie warto czytac tego co jest tam wpisane...
pozdrawiam.. Ola
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy