Kuskus (cous cous) na slodko. Przepis wg. Giada de Laurentis
2 1/3 szklanek wody
pol szklanki cukru
po 1/3 szklanki suszonych zurawin, moreli i czeresni
2, 5 szklanki kuskus
pol szklanki prazonych posiekanych migdalow
pol szklanki " " wloskich orzechow
1/4 szklanki extra virgin oliwy
Suszone posiekane owoce zalac woda w rondelku sredniej wielkosci i dodac cukier, doprowadzic do zagotowania mieszajac ok. 2 min. do rozpuszczenia cukru. Wsypac odmierzony kuskus, zdjac z ognia i szczelnie nakryc. Po 5-7 minutach danie gotowe. Wymieszac i rozgarnac widelcem zeby nie bylo grudek. Wsypac migdaly i orzechy, wymieszac, wystudzic zupelnie wysypujac na blaszke ok. 10 min. Zimny kuskus przelozyc do zamykanego pojemnika i trzymac w lodowce. Podajac skropic oliwa zeby mialo lekko wilgotna konsystencje (opcjonalnie).
PS. Wiele osob uwaza, ze kuskus to kaszka, mysle ze z powodu blednej informacji na opakowaniu. Kuskus jest marokanskim makaronem i jeszcze teraz w domach robionym recznie, choc na sprzedaz juz robia fabrycznie. Wygladem przypomina kasze, ale kasza nie jest. Kuskus jest robiony z najlepszego gatunku maki - semoliny. Mozna sie dowiedziec wiecej na Wikipedii. Podaje te informacje ze wzgledu na to, ze sa osoby, ktore nie moga jesc macznych potraw i moga sobie zaszkodzic, myslac, ze to rodzaj kaszy.
2 1/3 szklanek wody
pol szklanki cukru
po 1/3 szklanki suszonych zurawin, moreli i czeresni
2, 5 szklanki kuskus
pol szklanki prazonych posiekanych migdalow
pol szklanki " " wloskich orzechow
1/4 szklanki extra virgin oliwy
Suszone posiekane owoce zalac woda w rondelku sredniej wielkosci i dodac cukier, doprowadzic do zagotowania mieszajac ok. 2 min. do rozpuszczenia cukru. Wsypac odmierzony kuskus, zdjac z ognia i szczelnie nakryc. Po 5-7 minutach danie gotowe. Wymieszac i rozgarnac widelcem zeby nie bylo grudek. Wsypac migdaly i orzechy, wymieszac, wystudzic zupelnie wysypujac na blaszke ok. 10 min. Zimny kuskus przelozyc do zamykanego pojemnika i trzymac w lodowce. Podajac skropic oliwa zeby mialo lekko wilgotna konsystencje (opcjonalnie).
PS. Wiele osob uwaza, ze kuskus to kaszka, mysle ze z powodu blednej informacji na opakowaniu. Kuskus jest marokanskim makaronem i jeszcze teraz w domach robionym recznie, choc na sprzedaz juz robia fabrycznie. Wygladem przypomina kasze, ale kasza nie jest. Kuskus jest robiony z najlepszego gatunku maki - semoliny. Mozna sie dowiedziec wiecej na Wikipedii. Podaje te informacje ze wzgledu na to, ze sa osoby, ktore nie moga jesc macznych potraw i moga sobie zaszkodzic, myslac, ze to rodzaj kaszy.