Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Kutia - zbiór przepisów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="alik" data-source="post: 209820" data-attributes="member: 576"><p>Każdego roku robię kutię. Nie jest twarda, bo należy ją przygotować z pszenicy odpowiednio przygotowanej /wyłuskanej/ i taką w okolicach świąt można kupić na bazarze - nazywa się pszenica na kutię lub po prostu kutia. Nie jest też strasznie słodka, bo słodzi się do smaku, no chyba że ktoś lubi taki ulepek, ja osobiście nie lubię. </p><p>Ja robię ją tak:</p><p></p><p>Kutia wigilijna </p><p></p><p>1 szklanka łuskanej pszenicy</p><p>1 szklanka maku</p><p>ok. 1/3 szklanki miodu</p><p>cukier do smaku</p><p>bakalie /midgały, rodzynki, orzechy włoskie, ew. figi, daktyle/ - im więcej tym lepiej </p><p></p><p>Pszenicę wypłukać zimną wodą, a następnie zalać świeżą wodą i pozostawić na noc, aby się namoczyła, wówczas szybciej się ugotuje. Ugotować /ziarna mają być całe ale miękkie - myślę, że należy gotowac ok. 15-20 min./. Wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem, w celu spłukania powstałej ew. podczas gotowania kleistości, odsączyć.</p><p></p><p>Mak wypłukać, sparzyć /ja zalewam zimnym mlekiem lub wodą z mlekiem, stawiam na małym gazie i jak się zaczyna gotować wyłączam gaz i pozostawiam do ostygnięcia/, osączyć i zemleć 2 razy przez maszynkę /ja mielę raz używając specjalnego sitka do maku/.</p><p>Wszystkie składniki połączyć /jeżeli miód stracił płynność należy go podgrzać/, doprawić cukrem do smaku /daję c.puder - szybciej się rozpuści/, dobrze wymieszać.</p><p>Włożyć do salaterki lub na głębszy półmisek, udekorować bakaliami, przed podaniem schłodzić.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="alik, post: 209820, member: 576"] Każdego roku robię kutię. Nie jest twarda, bo należy ją przygotować z pszenicy odpowiednio przygotowanej /wyłuskanej/ i taką w okolicach świąt można kupić na bazarze - nazywa się pszenica na kutię lub po prostu kutia. Nie jest też strasznie słodka, bo słodzi się do smaku, no chyba że ktoś lubi taki ulepek, ja osobiście nie lubię. Ja robię ją tak: Kutia wigilijna 1 szklanka łuskanej pszenicy 1 szklanka maku ok. 1/3 szklanki miodu cukier do smaku bakalie /midgały, rodzynki, orzechy włoskie, ew. figi, daktyle/ - im więcej tym lepiej Pszenicę wypłukać zimną wodą, a następnie zalać świeżą wodą i pozostawić na noc, aby się namoczyła, wówczas szybciej się ugotuje. Ugotować /ziarna mają być całe ale miękkie - myślę, że należy gotowac ok. 15-20 min./. Wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem, w celu spłukania powstałej ew. podczas gotowania kleistości, odsączyć. Mak wypłukać, sparzyć /ja zalewam zimnym mlekiem lub wodą z mlekiem, stawiam na małym gazie i jak się zaczyna gotować wyłączam gaz i pozostawiam do ostygnięcia/, osączyć i zemleć 2 razy przez maszynkę /ja mielę raz używając specjalnego sitka do maku/. Wszystkie składniki połączyć /jeżeli miód stracił płynność należy go podgrzać/, doprawić cukrem do smaku /daję c.puder - szybciej się rozpuści/, dobrze wymieszać. Włożyć do salaterki lub na głębszy półmisek, udekorować bakaliami, przed podaniem schłodzić. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Kutia - zbiór przepisów
Bottom