Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Kutia - zbiór przepisów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Indian Summer" data-source="post: 642497" data-attributes="member: 6950"><p>nie wyobrażam sobie świąt bez kutii, to zdecydowanie jeden z najcudowniejszych smaków mego dzieciństwa...w tym roku udała mi sie wyjątkowo pyszna... zawsze robię dużą michę, bo muszę obdarować rodzinkę..więc jakby co należy sobie proporcje na pół ciachnąć...</p><p> 50 dkg maku</p><p>25 dkg pszenicy</p><p>20 rodzynek</p><p>10 dkg orzechów włoskich</p><p>10 migdałów</p><p>paczka fig</p><p>paczka moreli suszonych</p><p>paczka daktyli</p><p>miod do smaku -3,4 łyżki</p><p>słodka śmietanka 18%</p><p></p><p>mak i pszenicę namaczam na noc w zimnej wodzie, na drugi dzień gotuję do miękkości w tej samej wodzie. mak przepuszczam 3 razy przez maszynkę. bakalie krótko sparzam, w pół litra gorącej wody rozpuszczam miód, kroję bakalie i wrzucam je do tejże słodkiej wody, wszystkie z wyjątkiem orzechów i migdałów. mak mieszam z pszenicą, dodaję posiekane orzechy i bakalie razem z wodą z miodem w której się moczyły. bezpośredni przed podaniem dodaję śmietankę, tyle by kutia nie była zbyt sucha. dekoruję salaterkę cząstkami mandarynek. może komus przepis w przyszłym roku posłuży...smacznego...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Indian Summer, post: 642497, member: 6950"] nie wyobrażam sobie świąt bez kutii, to zdecydowanie jeden z najcudowniejszych smaków mego dzieciństwa...w tym roku udała mi sie wyjątkowo pyszna... zawsze robię dużą michę, bo muszę obdarować rodzinkę..więc jakby co należy sobie proporcje na pół ciachnąć... 50 dkg maku 25 dkg pszenicy 20 rodzynek 10 dkg orzechów włoskich 10 migdałów paczka fig paczka moreli suszonych paczka daktyli miod do smaku -3,4 łyżki słodka śmietanka 18% mak i pszenicę namaczam na noc w zimnej wodzie, na drugi dzień gotuję do miękkości w tej samej wodzie. mak przepuszczam 3 razy przez maszynkę. bakalie krótko sparzam, w pół litra gorącej wody rozpuszczam miód, kroję bakalie i wrzucam je do tejże słodkiej wody, wszystkie z wyjątkiem orzechów i migdałów. mak mieszam z pszenicą, dodaję posiekane orzechy i bakalie razem z wodą z miodem w której się moczyły. bezpośredni przed podaniem dodaję śmietankę, tyle by kutia nie była zbyt sucha. dekoruję salaterkę cząstkami mandarynek. może komus przepis w przyszłym roku posłuży...smacznego... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Kutia - zbiór przepisów
Top
Bottom