- Gru 15, 2004
- 6,771
- 0
- 0
kwas buraczany mojej mamy
2-3 duże buraki pokroić w talarki, ułożyć w słoju lub glinianym garnku, zalać ok. 1 l wody (letniej) Na wierzchu ułożyć kawałek razowego chlaba (piętka) Obwiazać ściereczką i pozostawić w cieple na 5-8 dni. Gdy barszcz sfermentuje zlać do butelki lub słoika, dobrze zamnkąć, przechowywać w chłodnym miejscu.
2-3 duże buraki pokroić w talarki, ułożyć w słoju lub glinianym garnku, zalać ok. 1 l wody (letniej) Na wierzchu ułożyć kawałek razowego chlaba (piętka) Obwiazać ściereczką i pozostawić w cieple na 5-8 dni. Gdy barszcz sfermentuje zlać do butelki lub słoika, dobrze zamnkąć, przechowywać w chłodnym miejscu.