Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kwaśnica, że hej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1482888" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to zupa z charakterem, dla zwolenników dań o wyrazistym smaku. Ja, po znalezieniu czasopisma &quot;Swojskie jadło - wydanie specjalne&quot;, testuję z niego powoli kolejne dania. Dzisiaj, a właściwie już wczoraj, ugotowałam tę zupę, która bardzo mi zasmakowała. Podaję przepis dla 4 osób, chociaż dla siebie robiłam z mniejszej porcji.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 5 dkg suszonych grzybów (jeśli bierzemy mniej mięsa, można wziąć około 4 dkg)</p><p>- 80 dkg schabu z kością (brałam karkowy bez kości, więc jakieś 60 - 70 dkg)</p><p>- włoszczyzna bez kapusty</p><p>- duża cebula</p><p>- 75 dkg kwaśnej kiszonej kapusty</p><p>- ząbek czosnku</p><p>- sól, pieprz</p><p>- ugotowane w całości, ale obrane ziemniaki dla 4 osób</p><p></p><p>Grzyby myjemy, moczymy w niewielkiej ilości letniej wody, gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i kroimy w paski. Mięso myjemy, włoszczyznę obieramy , płuczemy i kroimy w mniejsze kawałki. Mięso z włoszczyzną zalewamy 2 litrami wody i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Wywar zachowujemy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki (kto ma z kością - usuwa kość). Obraną cebulę siekamy, kapustę kroimy 2- 3 razy na mniejsze kawałki. Wkładamy je razem do garnka, wlewamy wywar z grzybów, dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 30 - 40 minut. Dokładamy pokrojone grzyby i mięso oraz wywar. Po wymieszaniu gotujmy jeszcze przez 15 minut. Przyprawiamy do smaku zmiażdżonym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki możemy pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć do 4 miseczek i zalać zupą. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1482888, member: 10341"] Jest to zupa z charakterem, dla zwolenników dań o wyrazistym smaku. Ja, po znalezieniu czasopisma "Swojskie jadło - wydanie specjalne", testuję z niego powoli kolejne dania. Dzisiaj, a właściwie już wczoraj, ugotowałam tę zupę, która bardzo mi zasmakowała. Podaję przepis dla 4 osób, chociaż dla siebie robiłam z mniejszej porcji. [B]Składniki [/B]- 5 dkg suszonych grzybów (jeśli bierzemy mniej mięsa, można wziąć około 4 dkg) - 80 dkg schabu z kością (brałam karkowy bez kości, więc jakieś 60 - 70 dkg) - włoszczyzna bez kapusty - duża cebula - 75 dkg kwaśnej kiszonej kapusty - ząbek czosnku - sól, pieprz - ugotowane w całości, ale obrane ziemniaki dla 4 osób Grzyby myjemy, moczymy w niewielkiej ilości letniej wody, gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i kroimy w paski. Mięso myjemy, włoszczyznę obieramy , płuczemy i kroimy w mniejsze kawałki. Mięso z włoszczyzną zalewamy 2 litrami wody i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Wywar zachowujemy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki (kto ma z kością - usuwa kość). Obraną cebulę siekamy, kapustę kroimy 2- 3 razy na mniejsze kawałki. Wkładamy je razem do garnka, wlewamy wywar z grzybów, dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 30 - 40 minut. Dokładamy pokrojone grzyby i mięso oraz wywar. Po wymieszaniu gotujmy jeszcze przez 15 minut. Przyprawiamy do smaku zmiażdżonym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki możemy pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć do 4 miseczek i zalać zupą. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Kwaśnica, że hej
Bottom