Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kwasówka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 976516" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Ochorowicz-Monatowej. Zupa ma doskonały smak, zależny od naszych upodobań, czy zrobimy ją bardziej czy też mniej kwaśną. Nie podam dokładnej ilości składników, bo zależeć one będą od naszych indywidualnych smaków. Zamieszczę te ilości, z jakich ja robiłam. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>kwas z kapusty kiszonej - miałam ponad 2 szklanki</p><p>mały pęczek włoszczyzny bez kapusty</p><p>garśc lub garstka grzybów suszonych - zależnie od ilości przygotowywanej zupy</p><p>łyżka masła</p><p>łyżka mąki</p><p>ugotowana biała fasola - (wzięłam z puszki)</p><p></p><p>Kwas rozprowadzamy wodą według smaku, lepiej dać mniej i póżniej uzupełnić. Dodać obraną włoszczyznę w całości i umyte grzyby. Gotować do miękkości grzybów i jarzyn. Przecedzić do innego rondla, wyjąć grzyby, pokroić w paski i wrzucić do wywaru. Włoszczyznę zużyć do czego innego. Zrobić rumianą zasmażkę z masła i mąki, podprawić gotującą się zupę. Fasolę odcedziłam, opłukałam i też dodałam do zupy. Spróbować, ewentualnie posolić. Proste i smaczne.</p><p>PS. W wersji klasycznej powinna to być duża fasola &quot;Jaś&quot;.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 976516, member: 10341"] Przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Ochorowicz-Monatowej. Zupa ma doskonały smak, zależny od naszych upodobań, czy zrobimy ją bardziej czy też mniej kwaśną. Nie podam dokładnej ilości składników, bo zależeć one będą od naszych indywidualnych smaków. Zamieszczę te ilości, z jakich ja robiłam. [B]Składniki [/B]kwas z kapusty kiszonej - miałam ponad 2 szklanki mały pęczek włoszczyzny bez kapusty garśc lub garstka grzybów suszonych - zależnie od ilości przygotowywanej zupy łyżka masła łyżka mąki ugotowana biała fasola - (wzięłam z puszki) Kwas rozprowadzamy wodą według smaku, lepiej dać mniej i póżniej uzupełnić. Dodać obraną włoszczyznę w całości i umyte grzyby. Gotować do miękkości grzybów i jarzyn. Przecedzić do innego rondla, wyjąć grzyby, pokroić w paski i wrzucić do wywaru. Włoszczyznę zużyć do czego innego. Zrobić rumianą zasmażkę z masła i mąki, podprawić gotującą się zupę. Fasolę odcedziłam, opłukałam i też dodałam do zupy. Spróbować, ewentualnie posolić. Proste i smaczne. PS. W wersji klasycznej powinna to być duża fasola "Jaś". [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kwasówka*
Top
Bottom