la farinata

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
wrzucam tutaj tez ten przepis

la farinata to wloski specjal

potrzebujemy

dowolna ilosc maki z ciecierzycy
i podwojna ilosc wody

make z woda mieszamy dobrze i zostawiamy na 10-12 godzin

po tym czasie przyprawiamy, sola, pieprzem, ziolami co kto lubi

blache wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na to mase tak zeby byla dosc cienka ot.2 cm

wstawiamy do nagrzanego piekarnika okolo 180-200° i pieczemy ok.20 minut, po tym czasie wyciagamy od razu z blachy zeby spod nie zwilgotnial

mozna roznorodnie wykorzystywac farinate:np. jako takie kromeczki do salaty, lub podawac to z jarzynami itd.

ja zrobilam pizze, czyli po upieczeniu posmarowalam przecierem pomidorowym, oblozylam pomidorem, cebula, pieczarkami, papryka dobrze przyprawilam i zapieklam jeszcze z 10-15 minut pod koniec dalam na to krazki mozareli
mniam.gif
mniam.gif


_20070529_0775.JPG
 

Załączniki

  • _20070529_0775.JPG
    _20070529_0775.JPG
    31.8 KB · Wyświetleń: 4

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
icon_mrgreen.gif
ciekawam cegielki

wlasnei wymyslilam: mozna jeszcze farinate pokroic w kosteczke, wrzucic na rozgrzana patelnie na olej, podsmazyc, podsypac pokruszonym serem owczym troszke podsmazyc i podac z oliwkami i pomidorami w kosteczke
mniam.gif


tak zrobie na nastepny raz
daumen.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Nigdy nie robilam. Kiedy mam na nia ochote, nie moge nigdzie kupic maki. Farinata pochodzi z Genui, ale moze robi sie ja i gdzie indziej. We Wloszech niczego nie mozna wykluczyc.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy