Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
labna-serek jogurtowy/labneh
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1458497" data-attributes="member: 13254"><p>Kilka dni temu zrobiłam labneh wg poniższego przepisu, który znalazłam w książeczce Anne Wilson &quot;Meze. Kuchnia śródziemnomorska&quot; (różnice niewielkie w stosunku do przepisu z pierwszego postu, więc tu się dopisuję):</p><p></p><p>2 kubki gęstego jogurtu</p><p>2 łyżeczki soli morskiej</p><p>1 łyżeczka czarnego pieprzu</p><p>1 łyżka suszonego oregano</p><p>2 łyżeczki suszonego tymianku</p><p>1 liść laurowy</p><p>4/3 kubka oliwy</p><p></p><p></p><p>1. W misce wymieszać jogurt, sól i pieprz. Inną miskę wyłożyć muślinem (u mnie gaza), przełożyć do środka jogurt, zebrać mocno brzegi materiału, zawiązać, powiesić w lodówce nad miską na 3 dni.</p><p>2. W płytkiej misce wymieszać oregano z tymiankiem. Połowę oliwy wlać do słoika o pojemności 1/2 litra i dodać liść laurowy.</p><p>3. Z płaskiej łyżki odsączonego jogurtu formować kuleczki. Obtoczyć je w mieszance ziół i włożyć do słoika z oliwą. Wlać resztę oliwy (kulki mają być całkowicie przykryte). Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na co najmniej 1 dzień. Podawać w temperaturze pokojowej.</p><p></p><p>Bardzo to wyszło smaczne. Robiłam z połowy porcji. Następnym razem raczej pominę pieprz i chyba oregano zastąpię miętą (albo częściowo).</p><p></p><p>[ATTACH=full]84741[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1458497, member: 13254"] Kilka dni temu zrobiłam labneh wg poniższego przepisu, który znalazłam w książeczce Anne Wilson "Meze. Kuchnia śródziemnomorska" (różnice niewielkie w stosunku do przepisu z pierwszego postu, więc tu się dopisuję): 2 kubki gęstego jogurtu 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżka suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 liść laurowy 4/3 kubka oliwy 1. W misce wymieszać jogurt, sól i pieprz. Inną miskę wyłożyć muślinem (u mnie gaza), przełożyć do środka jogurt, zebrać mocno brzegi materiału, zawiązać, powiesić w lodówce nad miską na 3 dni. 2. W płytkiej misce wymieszać oregano z tymiankiem. Połowę oliwy wlać do słoika o pojemności 1/2 litra i dodać liść laurowy. 3. Z płaskiej łyżki odsączonego jogurtu formować kuleczki. Obtoczyć je w mieszance ziół i włożyć do słoika z oliwą. Wlać resztę oliwy (kulki mają być całkowicie przykryte). Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na co najmniej 1 dzień. Podawać w temperaturze pokojowej. Bardzo to wyszło smaczne. Robiłam z połowy porcji. Następnym razem raczej pominę pieprz i chyba oregano zastąpię miętą (albo częściowo). [ATTACH=full]84741[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
labna-serek jogurtowy/labneh
Top
Bottom