- Kwi 11, 2009
- 50
- 0
- 0
Ladoo
Składniki:
4 szklanki mąki z cieciorki
1 szklanka ghee/klarowanego masła/
2 szklanki cukru - najlepiej trzcinowego, a jeszcze lepiej zmielonego
łyżeczka mielonego kardamonu
pół szklanki migdałów w płatkach zmieszanych z rodzynkami
Ghee rozgrzać na patelni. Stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając. "Smażyć" aż masa zrobi się brązowa. Pozostawić do wystygnięcia.
Dodać cukier, dobrze wymieszać.
Dodać kardamon i bakalie.
Uformować kulki/kuleczki i podawać.
Proste i pyszne.
PS. Uważajcie tylko, żeby nie dodać za dużo cukru. Ilość, którą podałam, jest opcjonalna - tzn. tyle zazwyczaj się daje, ale dla wielu osób ladoo może być przy dwóch szklankach cukru za słodkie
Składniki:
4 szklanki mąki z cieciorki
1 szklanka ghee/klarowanego masła/
2 szklanki cukru - najlepiej trzcinowego, a jeszcze lepiej zmielonego
łyżeczka mielonego kardamonu
pół szklanki migdałów w płatkach zmieszanych z rodzynkami
Ghee rozgrzać na patelni. Stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając. "Smażyć" aż masa zrobi się brązowa. Pozostawić do wystygnięcia.
Dodać cukier, dobrze wymieszać.
Dodać kardamon i bakalie.
Uformować kulki/kuleczki i podawać.
Proste i pyszne.
PS. Uważajcie tylko, żeby nie dodać za dużo cukru. Ilość, którą podałam, jest opcjonalna - tzn. tyle zazwyczaj się daje, ale dla wielu osób ladoo może być przy dwóch szklankach cukru za słodkie
Ostatnią edycję dokonał moderator: