Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Langosz- węgierski fast food
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1660600" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 26px"><strong>Langosz</strong></span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]99170[/ATTACH]</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Składniki: </span></p><p><span style="font-size: 26px">mąka pszenna - 300g</span></p><p><span style="font-size: 26px">drożdże instant - 7 g (1 opakowanie)</span></p><p><span style="font-size: 26px">woda - 250 ml (letnia)</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól - 1/2 łyżeczki</span></p><p><span style="font-size: 26px">olej rzepakowy (lub inny) - do smażenia</span></p><p><span style="font-size: 26px">kwaśna śmietana 18% - do podania</span></p><p><span style="font-size: 26px">tarty żółty ser - do podani</span></p><p><span style="font-size: 26px">2-3 ząbki czosnku rozmiażdzonego</span></p><p><span style="font-size: 26px">Olej 50 ml</span></p><p><span style="font-size: 26px">wody 50 ml</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżeczka soli</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">1.Wszystkie składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól i wodę) włóż do dużej miski. Mikserem (wyposażonym w hak) lub ręcznie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Powinno być odrobinę delikatniejsze (bardziej miękkie) od ciasta na pizzę. W razie konieczności, gdyby za bardzo się kleiło, podsyp dodatkowo odrobiną mąki.</span></p><p><span style="font-size: 26px">2.Miskę w wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięci w ciepłe miejsce.</span></p><p><span style="font-size: 26px">3.W między czasie wymieszaj czosnek, olej, wodę i sól. Odstaw.</span></p><p><span style="font-size: 26px">4.W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Ciasto podziel na części ( 6 sztuk), w zależności od wielkości patelni, rękoma uformuj okręgi wielkości talerzyka deserowego (z nico wyższym brzegiem) i smaż na złoto, z obu stron.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Ciepłe placki odsącz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj olejem z czosnkiem. Podawaj z kwaśną śmietaną i serem na wierzchu. Można na niego położyć jajko sadzone ze szczypiorkiem.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">ps1 Przepis pochodzi z <a href="https://www.youtube.com/watch?v=ze4aePBXc84&t=12s" target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=ze4aePBXc84&t=12s</a></span></p><p><span style="font-size: 26px">ps2. Nie mogę zrozumieć dlaczego w polskich przepisach stosuje się ziemniaki. To przecież całkiem inna potrawa.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1660600, member: 140"] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=14][B]Langosz[/B][/SIZE][/FONT][SIZE=14] [ATTACH=full]99170[/ATTACH] Składniki: mąka pszenna - 300g drożdże instant - 7 g (1 opakowanie) woda - 250 ml (letnia) sól - 1/2 łyżeczki olej rzepakowy (lub inny) - do smażenia kwaśna śmietana 18% - do podania tarty żółty ser - do podani 2-3 ząbki czosnku rozmiażdzonego Olej 50 ml wody 50 ml 1 łyżeczka soli 1.Wszystkie składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól i wodę) włóż do dużej miski. Mikserem (wyposażonym w hak) lub ręcznie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Powinno być odrobinę delikatniejsze (bardziej miękkie) od ciasta na pizzę. W razie konieczności, gdyby za bardzo się kleiło, podsyp dodatkowo odrobiną mąki. 2.Miskę w wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięci w ciepłe miejsce. 3.W między czasie wymieszaj czosnek, olej, wodę i sól. Odstaw. 4.W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Ciasto podziel na części ( 6 sztuk), w zależności od wielkości patelni, rękoma uformuj okręgi wielkości talerzyka deserowego (z nico wyższym brzegiem) i smaż na złoto, z obu stron. Ciepłe placki odsącz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj olejem z czosnkiem. Podawaj z kwaśną śmietaną i serem na wierzchu. Można na niego położyć jajko sadzone ze szczypiorkiem. ps1 Przepis pochodzi z [URL="https://www.youtube.com/watch?v=ze4aePBXc84&t=12s"]https://www.youtube.com/watch?v=ze4aePBXc84&t=12s[/URL] ps2. Nie mogę zrozumieć dlaczego w polskich przepisach stosuje się ziemniaki. To przecież całkiem inna potrawa.[/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Langosz- węgierski fast food
Top
Bottom