- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
2 budynie waniliowe wymieszać ze 100 ml mleka
700 ml mleka zagotować z 60 g cukru
wlać budyń, zagotować, wystudzić
Jakieś 1,5 kg jabłek obrać i pokroić w kostkę
dodać paczkę suszonych żurawin, wcisnąć sok z 1/2 cytryny, wymieszać.
Jabłka wrzucić do garnka, wlać odrobinę wody, dusić około 5 minut
150 g płatków migdałowych i 150 g płatków kokosowych (mogą być wiórki) przesmażyć na maśle (1 łyżka) . Można dodać łyżeczkę cukru
250 ml śmietany kremówki ubić
2 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru
2 żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru
budyń wymieszać ze śmietaną, białkiem i utartymi żółtkami. Dodać jabłka, wymieszać
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem
ułożyć warstwę jabłek
posypać płatkami migdałów i kokosa, przykryć płatami lasagni (surowymi)
i tak na zmianę
zakończyć warstwą płatków kokosowych i migdałowych
piec około 50minut - pierwsze 20 - 25 minut pod przykryciem, potem bez..
700 ml mleka zagotować z 60 g cukru
wlać budyń, zagotować, wystudzić
Jakieś 1,5 kg jabłek obrać i pokroić w kostkę
dodać paczkę suszonych żurawin, wcisnąć sok z 1/2 cytryny, wymieszać.
Jabłka wrzucić do garnka, wlać odrobinę wody, dusić około 5 minut
150 g płatków migdałowych i 150 g płatków kokosowych (mogą być wiórki) przesmażyć na maśle (1 łyżka) . Można dodać łyżeczkę cukru
250 ml śmietany kremówki ubić
2 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru
2 żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru
budyń wymieszać ze śmietaną, białkiem i utartymi żółtkami. Dodać jabłka, wymieszać
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem
ułożyć warstwę jabłek
posypać płatkami migdałów i kokosa, przykryć płatami lasagni (surowymi)
i tak na zmianę
zakończyć warstwą płatków kokosowych i migdałowych
piec około 50minut - pierwsze 20 - 25 minut pod przykryciem, potem bez..
