Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Lasagne Jamiego Olivera
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Eve.eire" data-source="post: 738926" data-attributes="member: 6112"><p>Z ksiazki &quot;Jamie's Italy&quot;</p><p></p><p>Lasagne alla caciatora (<a href="http://mojakuchniawirlandii.blogspot.com/2008/08/lasagne-alla-cacciatora.html" target="_blank">rowniez na moim blogu</a>)</p><p></p><p>Skladniki;</p><p>600g mielonego miesa</p><p>455g makaronu do lasagne</p><p>parmezan</p><p>300g mozzarelli</p><p>garsc szalwi</p><p>oliwa</p><p></p><p>sos pomidorowy;</p><p>oliwa</p><p>3 zabki czosnku</p><p>rozmaryn</p><p>lisc laurowy</p><p>1200g pomidorow z puszki</p><p></p><p>bialy sos;</p><p>1 litr mleka</p><p>natka pietruszki</p><p>galka muszkatolowa</p><p>pol cebuli</p><p>6 ziaren czarnego pieprzu</p><p>80g masla</p><p>65g maki</p><p>150g parmezanu</p><p>sol morska i pieprz</p><p></p><p>Mieso upiec w piekarniku nagrzanym do 220C. Wyjac z pieca i pozostawic do wystudzenia.</p><p>Na patelni rozgrzac oliwe i zrumienic na niej zmiazdzony czosnek. Dodac rozmaryn, lisc laurowy oraz pomidory. Dusic 45 min pod przykryciem.</p><p>By przygotowac jasny sos nalezy do mleka dodac natke pietruszki, galke muszkatolowa, pokrajana cebule oraz pieprz i podgrzac. W innym naczyniu roztopic maslo i wymieszac z maka. Gdy gotowe zdjac z ognia, dodac cieple mleko, wymieszac i postawic ponownie na cieplym palniku. Gotowac na wolnym ogniu do zgestnienia, pod koniec dodac troche parmezanu.</p><p>Do sosu pomidorowego dodac mieso. Jesli jest zbyt gesty dodac rowniez wody. Dusic 20 min. Usunac lisc laurowy i rozmaryn.</p><p>Piec nagrzac do 180C. Naczynie zaroodporne wysmarowac odrobina sosu pomidorowego i powierzchnie naczynia pokryc makaronem. Nastepnie warstwami ukladac makaron- sos jasny, miesny oraz parmezan. Powtarzac do wypelnienia naczynia, pamietajac by ostatnia warstwa byl makaron- sos jasny i parmezan. Wierzch pokryc rozdarta mozzarella.</p><p>Piec 45 min, do zrumienienia. </p><p></p><p>Jamie zaleca stosowanie mies kilku roznych gatunkow oraz makaronu wlasnego wyrobu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Eve.eire, post: 738926, member: 6112"] Z ksiazki "Jamie's Italy" Lasagne alla caciatora ([URL="http://mojakuchniawirlandii.blogspot.com/2008/08/lasagne-alla-cacciatora.html"]rowniez na moim blogu[/URL]) Skladniki; 600g mielonego miesa 455g makaronu do lasagne parmezan 300g mozzarelli garsc szalwi oliwa sos pomidorowy; oliwa 3 zabki czosnku rozmaryn lisc laurowy 1200g pomidorow z puszki bialy sos; 1 litr mleka natka pietruszki galka muszkatolowa pol cebuli 6 ziaren czarnego pieprzu 80g masla 65g maki 150g parmezanu sol morska i pieprz Mieso upiec w piekarniku nagrzanym do 220C. Wyjac z pieca i pozostawic do wystudzenia. Na patelni rozgrzac oliwe i zrumienic na niej zmiazdzony czosnek. Dodac rozmaryn, lisc laurowy oraz pomidory. Dusic 45 min pod przykryciem. By przygotowac jasny sos nalezy do mleka dodac natke pietruszki, galke muszkatolowa, pokrajana cebule oraz pieprz i podgrzac. W innym naczyniu roztopic maslo i wymieszac z maka. Gdy gotowe zdjac z ognia, dodac cieple mleko, wymieszac i postawic ponownie na cieplym palniku. Gotowac na wolnym ogniu do zgestnienia, pod koniec dodac troche parmezanu. Do sosu pomidorowego dodac mieso. Jesli jest zbyt gesty dodac rowniez wody. Dusic 20 min. Usunac lisc laurowy i rozmaryn. Piec nagrzac do 180C. Naczynie zaroodporne wysmarowac odrobina sosu pomidorowego i powierzchnie naczynia pokryc makaronem. Nastepnie warstwami ukladac makaron- sos jasny, miesny oraz parmezan. Powtarzac do wypelnienia naczynia, pamietajac by ostatnia warstwa byl makaron- sos jasny i parmezan. Wierzch pokryc rozdarta mozzarella. Piec 45 min, do zrumienienia. Jamie zaleca stosowanie mies kilku roznych gatunkow oraz makaronu wlasnego wyrobu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Lasagne Jamiego Olivera
Top
Bottom