- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Szukałam ale nie znalazłam, więc wklepuję mój przepis. Zdjęcie dodam podczas następnej konsumpcji, bo dziś czasu na focenie nie było.
4 porcje (naczynie do zapiekania 20x20cm)
Sos beszamelowy
* 600ml zimnego mleka
* 30g mąki pszennej
* 30g masła
* listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
* sól i pieprz do smaku
Pomidorowy sos warzywny
* 3 średnie cebule drobno posiekane
* 1 marchewka, ok. 10 cm długości
* ćwierć średniego selera (średnicy ok. 10cm)
* 300g pieczarek
* 1 mała cukinia, pokrojona w drobną kostkę
* 1 mała zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę
* 400g przecieru pomidorowego
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
* szczypta cayenne
* sól i pieprz do smaku
* 250-300g płatów do lasagne
* 100g żółtego sera
Przygotowanie sosu beszamelowego (sposób uproszczony- daje gwarancje, że nie zrobią się kluchy).
100 ml mleka dokładnie rozrobić z mąką i połączyć z pozostałym mlekiem. Wlać do rondelka, dodać masło, liść i ziele. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos będzie konsystencji gęstej śmietany (ok. 10 minut od zagotowania). Na koniec wyjąć przyprawy i doprawić do smaku.
Sos warzywny.
Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut. Dodać starte na grubych oczkach tarki marchew i seler. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, dodać starte pieczarki i dusić aż wyparuje sok, który puszczą. Wlać przecier, dodać czosnek, paprykę i cukinię. Dusić ok. 10-15 minut, przyprawić.
Na dno naczynia wylać ok. 6-8 łyżek beszamelu i trochę sosu warzywnego. Ułożyć warstwę makaronu, pokryć beszamelem i 1/3 sosu warzywnego. Na to makaron i dalej warstwy jak pierwsza. Na samym wierzchu powinien być makaron pokryty beszamelem.
Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Posypać tartym serem i zapiec jeszcze 10 minut.
4 porcje (naczynie do zapiekania 20x20cm)
Sos beszamelowy
* 600ml zimnego mleka
* 30g mąki pszennej
* 30g masła
* listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
* sól i pieprz do smaku
Pomidorowy sos warzywny
* 3 średnie cebule drobno posiekane
* 1 marchewka, ok. 10 cm długości
* ćwierć średniego selera (średnicy ok. 10cm)
* 300g pieczarek
* 1 mała cukinia, pokrojona w drobną kostkę
* 1 mała zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę
* 400g przecieru pomidorowego
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
* szczypta cayenne
* sól i pieprz do smaku
* 250-300g płatów do lasagne
* 100g żółtego sera
Przygotowanie sosu beszamelowego (sposób uproszczony- daje gwarancje, że nie zrobią się kluchy).
100 ml mleka dokładnie rozrobić z mąką i połączyć z pozostałym mlekiem. Wlać do rondelka, dodać masło, liść i ziele. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos będzie konsystencji gęstej śmietany (ok. 10 minut od zagotowania). Na koniec wyjąć przyprawy i doprawić do smaku.
Sos warzywny.
Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut. Dodać starte na grubych oczkach tarki marchew i seler. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, dodać starte pieczarki i dusić aż wyparuje sok, który puszczą. Wlać przecier, dodać czosnek, paprykę i cukinię. Dusić ok. 10-15 minut, przyprawić.
Na dno naczynia wylać ok. 6-8 łyżek beszamelu i trochę sosu warzywnego. Ułożyć warstwę makaronu, pokryć beszamelem i 1/3 sosu warzywnego. Na to makaron i dalej warstwy jak pierwsza. Na samym wierzchu powinien być makaron pokryty beszamelem.
Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Posypać tartym serem i zapiec jeszcze 10 minut.