Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Lasagne wegetariańska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 862239" data-attributes="member: 12156"><p>Szukałam ale nie znalazłam, więc wklepuję mój przepis. Zdjęcie dodam podczas następnej konsumpcji, bo dziś czasu na focenie nie było.</p><p></p><p></p><p>4 porcje (naczynie do zapiekania 20x20cm)</p><p></p><p>Sos beszamelowy</p><p>* 600ml zimnego mleka</p><p>* 30g mąki pszennej</p><p>* 30g masła</p><p>* listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego</p><p>* sól i pieprz do smaku</p><p></p><p>Pomidorowy sos warzywny</p><p>* 3 średnie cebule drobno posiekane</p><p>* 1 marchewka, ok. 10 cm długości</p><p>* ćwierć średniego selera (średnicy ok. 10cm)</p><p>* 300g pieczarek</p><p>* 1 mała cukinia, pokrojona w drobną kostkę</p><p>* 1 mała zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę</p><p>* 400g przecieru pomidorowego</p><p>* 3 ząbki czosnku</p><p>* 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku</p><p>* szczypta cayenne</p><p>* sól i pieprz do smaku</p><p></p><p></p><p>* 250-300g płatów do lasagne</p><p>* 100g żółtego sera</p><p></p><p></p><p>Przygotowanie sosu beszamelowego (sposób uproszczony- daje gwarancje, że nie zrobią się kluchy).</p><p>100 ml mleka dokładnie rozrobić z mąką i połączyć z pozostałym mlekiem. Wlać do rondelka, dodać masło, liść i ziele. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos będzie konsystencji gęstej śmietany (ok. 10 minut od zagotowania). Na koniec wyjąć przyprawy i doprawić do smaku.</p><p></p><p>Sos warzywny.</p><p>Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut. Dodać starte na grubych oczkach tarki marchew i seler. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, dodać starte pieczarki i dusić aż wyparuje sok, który puszczą. Wlać przecier, dodać czosnek, paprykę i cukinię. Dusić ok. 10-15 minut, przyprawić.</p><p></p><p>Na dno naczynia wylać ok. 6-8 łyżek beszamelu i trochę sosu warzywnego. Ułożyć warstwę makaronu, pokryć beszamelem i 1/3 sosu warzywnego. Na to makaron i dalej warstwy jak pierwsza. Na samym wierzchu powinien być makaron pokryty beszamelem.</p><p></p><p>Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Posypać tartym serem i zapiec jeszcze 10 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 862239, member: 12156"] Szukałam ale nie znalazłam, więc wklepuję mój przepis. Zdjęcie dodam podczas następnej konsumpcji, bo dziś czasu na focenie nie było. 4 porcje (naczynie do zapiekania 20x20cm) Sos beszamelowy * 600ml zimnego mleka * 30g mąki pszennej * 30g masła * listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego * sól i pieprz do smaku Pomidorowy sos warzywny * 3 średnie cebule drobno posiekane * 1 marchewka, ok. 10 cm długości * ćwierć średniego selera (średnicy ok. 10cm) * 300g pieczarek * 1 mała cukinia, pokrojona w drobną kostkę * 1 mała zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę * 400g przecieru pomidorowego * 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku * szczypta cayenne * sól i pieprz do smaku * 250-300g płatów do lasagne * 100g żółtego sera Przygotowanie sosu beszamelowego (sposób uproszczony- daje gwarancje, że nie zrobią się kluchy). 100 ml mleka dokładnie rozrobić z mąką i połączyć z pozostałym mlekiem. Wlać do rondelka, dodać masło, liść i ziele. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos będzie konsystencji gęstej śmietany (ok. 10 minut od zagotowania). Na koniec wyjąć przyprawy i doprawić do smaku. Sos warzywny. Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut. Dodać starte na grubych oczkach tarki marchew i seler. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, dodać starte pieczarki i dusić aż wyparuje sok, który puszczą. Wlać przecier, dodać czosnek, paprykę i cukinię. Dusić ok. 10-15 minut, przyprawić. Na dno naczynia wylać ok. 6-8 łyżek beszamelu i trochę sosu warzywnego. Ułożyć warstwę makaronu, pokryć beszamelem i 1/3 sosu warzywnego. Na to makaron i dalej warstwy jak pierwsza. Na samym wierzchu powinien być makaron pokryty beszamelem. Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Posypać tartym serem i zapiec jeszcze 10 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Lasagne wegetariańska
Top
Bottom