- Sty 18, 2009
- 12
- 0
- 0
Witam ponownie miłe grono, przy robieniu lasagne pomagała mi 11-letnia córka pod nieobecność żonki
Składniki i dodatki:
Makaronik lasagne na jedną formę widoczną na zdjęciach z używam średnio około 200 gr
Pieczarki 100-150 gr
3-4 pomidorki bez skórki
Mielone 500-600 gr
3 dorodne cebule
Ser o wyraźnym smaku 350-400 gr
Świeża bazylia
3 ząbki czosnku
Sos:
2 x Pomidory w puszce bez skórki
Bazylia świeża
Oliwa z oliwek extra vergine 3-4 łyżki stołowe
1 dorodna cebula
1 ząbek czosnku
Cukier 1-1,5 łyżeczki
Szczypta soli
Odrobina soku z cytryny
Pomidorki dokładnie rozdrabniamy, cebulkę drobno siekamy jak i czosnek (polecam delikatne zmiksowanie) kilkanaście listków bazylii siekamy po czym dodajemy resztę składników dokładnie je mieszając, odstawiamy aby się przegryzło a my wracamy do samej lasagne.
Sposób przygotowania:
Całość zaczynamy od przyprawienia mielonego mięsa oraz dorzucamy do niego posiekaną cebulę.
Wrzucamy na patelnię i podsmażamy często mieszając.
W trakcie dodajemy wyciśnięty czosnek.
Odrobina przypraw wedle smaku np. (vegetta, warzywko itp. czasami dodaję ćwiarteczkę kostki rosołowej którą przed wrzuceniem rozgniatam)
Po podsmażeniu mięska (zabieleniu) dodajemy pomidorki i odrobinę bazylii.
Mieszamy wszystko delikatnie odparowywując w ten sposób nadmiar płynów.
Na spód naszego naczynia układamy płaty lasagne ( ja stosuję zawsze suche nie gotowane)
nakładamy pierwszą warstwę mielonego kolejna warstwa to surowe pieczarki.
Znowu płaty lasagne, mielone, pieczarki.
Posypujemy tartym serem
Nakładamy 1 warstwę naszego sosu.
Kolejna warstwa płatów.
Pieczarki i cebulka.
Tarty ser i bazylia.
No i w końcu 2 warstwa sosu.
Teraz tylko do piekarnika.Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.
Zdjęcia końcowego nie ma bo przyszli goście małe zamieszanie i wpałaszowali
Pozdrawiam i życzę smacznego

Składniki i dodatki:
Makaronik lasagne na jedną formę widoczną na zdjęciach z używam średnio około 200 gr
Pieczarki 100-150 gr
3-4 pomidorki bez skórki
Mielone 500-600 gr
3 dorodne cebule
Ser o wyraźnym smaku 350-400 gr
Świeża bazylia
3 ząbki czosnku
Sos:
2 x Pomidory w puszce bez skórki
Bazylia świeża
Oliwa z oliwek extra vergine 3-4 łyżki stołowe
1 dorodna cebula
1 ząbek czosnku
Cukier 1-1,5 łyżeczki
Szczypta soli
Odrobina soku z cytryny
Pomidorki dokładnie rozdrabniamy, cebulkę drobno siekamy jak i czosnek (polecam delikatne zmiksowanie) kilkanaście listków bazylii siekamy po czym dodajemy resztę składników dokładnie je mieszając, odstawiamy aby się przegryzło a my wracamy do samej lasagne.

Sposób przygotowania:
Całość zaczynamy od przyprawienia mielonego mięsa oraz dorzucamy do niego posiekaną cebulę.
Wrzucamy na patelnię i podsmażamy często mieszając.
W trakcie dodajemy wyciśnięty czosnek.
Odrobina przypraw wedle smaku np. (vegetta, warzywko itp. czasami dodaję ćwiarteczkę kostki rosołowej którą przed wrzuceniem rozgniatam)

Po podsmażeniu mięska (zabieleniu) dodajemy pomidorki i odrobinę bazylii.
Mieszamy wszystko delikatnie odparowywując w ten sposób nadmiar płynów.

Na spód naszego naczynia układamy płaty lasagne ( ja stosuję zawsze suche nie gotowane)
nakładamy pierwszą warstwę mielonego kolejna warstwa to surowe pieczarki.

Znowu płaty lasagne, mielone, pieczarki.
Posypujemy tartym serem

Nakładamy 1 warstwę naszego sosu.

Kolejna warstwa płatów.

Pieczarki i cebulka.

Tarty ser i bazylia.
No i w końcu 2 warstwa sosu.

Teraz tylko do piekarnika.Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.

Zdjęcia końcowego nie ma bo przyszli goście małe zamieszanie i wpałaszowali
Pozdrawiam i życzę smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: