Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Lasagnette rozmarynowe ze szpinakiem, cukinią i pomidorami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 852509" data-attributes="member: 4167"><p><strong><u>Lasagnette</u></strong></p><p></p><p>* 4 jajka</p><p>* 250g mąki pszennej</p><p>* 50g mąki pszennej razowej</p><p>* 1-2 łyżki oleju (oliwy)</p><p>* łyżeczka soli</p><p>* świeży lub suszony rozmaryn</p><p></p><p>Zagnieść jajka z mąką, solą, olejem i rozdrobnionym rozmarynem. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde, dodać odrobinkę wody (po łyżeczce).</p><p></p><p>Ciasto owinąć ściereczką lub nakryć miską i pozostawić na godzinkę, by odpoczęło.</p><p>Potem dość cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Placek (placki) przełożyć na ściereczkę i pozostawić do przeschnięcia. Potem pokroić w szerokie lecz niezbyt długie paseczki.</p><p></p><p><u><strong>Warzywa</strong></u></p><p></p><p>* cukinię pokroić w półplasterki (ze skórką)</p><p>* szpinak poddusić w niewielkiej ilości wody</p><p>* pomidory sparzyć, obrać i usunąć nasiona z sokiem - resztę pokroić w paseczki</p><p>* cebula </p><p>* olej, sól, pieprz, czosnek</p><p></p><p>Makaron wrzucić do osolonej wody i ugotować.</p><p>W międzyczasie na oliwie (oleju) podsmażyć cebulę i cukinię, dodać pod koniec paski pomidorów. W garnku poddusić i odparować szpinak (całe listki), dodać usmażone warzywa. Doprawić do smaku pieprzem, czosnkiem, solą.</p><p>Dołożyć makaron i wymieszać.</p><p></p><p>Można polać zimnym jogurtowym sosem czosnkowym lub koperkowym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 852509, member: 4167"] [B][U]Lasagnette[/U][/B] * 4 jajka * 250g mąki pszennej * 50g mąki pszennej razowej * 1-2 łyżki oleju (oliwy) * łyżeczka soli * świeży lub suszony rozmaryn Zagnieść jajka z mąką, solą, olejem i rozdrobnionym rozmarynem. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde, dodać odrobinkę wody (po łyżeczce). Ciasto owinąć ściereczką lub nakryć miską i pozostawić na godzinkę, by odpoczęło. Potem dość cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Placek (placki) przełożyć na ściereczkę i pozostawić do przeschnięcia. Potem pokroić w szerokie lecz niezbyt długie paseczki. [U][B]Warzywa[/B][/U] * cukinię pokroić w półplasterki (ze skórką) * szpinak poddusić w niewielkiej ilości wody * pomidory sparzyć, obrać i usunąć nasiona z sokiem - resztę pokroić w paseczki * cebula * olej, sól, pieprz, czosnek Makaron wrzucić do osolonej wody i ugotować. W międzyczasie na oliwie (oleju) podsmażyć cebulę i cukinię, dodać pod koniec paski pomidorów. W garnku poddusić i odparować szpinak (całe listki), dodać usmażone warzywa. Doprawić do smaku pieprzem, czosnkiem, solą. Dołożyć makaron i wymieszać. Można polać zimnym jogurtowym sosem czosnkowym lub koperkowym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Lasagnette rozmarynowe ze szpinakiem, cukinią i pomidorami
Top
Bottom