- Gru 22, 2004
- 5,168
- 545
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Przepis ze strony @bread_ana na IG
"Zrobisz go na dowolnym aktywnym zakwasie, potrzebujesz tylko 15g
Rano dokarm zakwas np. żytni żeby wieczorem był aktywny,
I faza wieczorem wymieszaj:
15g aktywnego zakwasu
250g mąki orkiszowej razowej
425g wody
Zostawiamy do ukwaszenia na całą noc 12h
Rano wymieszaj w robocie:
cały zaczyn I fazy
300g orkiszowej jasnej
30g kefiru, maślanki lub wody
opcjonalnie 5g świeżych drożdży (dodałam bo miałam słaby zakwas)
Wyrabiaj w robocie 10min, Odstaw na 10min, po czym wyrabiaj kolejne 10min dodając 15g soli
Przełóż do wysmarowanej formy do wyrastania, ja użyłam foremki 25cm na 10cm
Ciasta jest sporo więc nie powinno wypełniać więcej niż pół formy
Gdy moje ciasto podwoiło objętość, pojawiły się pęknięcia i kratery włożyłam chleb do nagrzanego piekarnika (wyrastanie może zająć kilka godzin w zależności od temperatury, z drożdżami godzinę)
Piekłam
220st 15min i kolejno
200st 35min
(Inspiracja Dorota Łuszpińska Fb i Danka @przy_pieczone )
Moje uwagi:
Od kilku lat piekę właściwie tylko chleby z przewaga maki orkiszowej, wiec mam trochę doświadczenia. Trochę byłam zdziwiona proporcjami zaczynu do reszty składników ale chyba dzięki temu chleb wyrósł błyskawicznie i wcale nie był zbyt ukwaszony. Mięciutki, elastyczny miękisz i prostota wykonania.
Upiekłam juz dwie wersje tego chleba, jedna prawie dokładnie wg przepisu, pomijając oczywiście drożdże, i druga z większą ilością maki orkiszowej razowej. Do ciasta właściwego pomieszałam pół na pół orkiszową jasną z razową.
Naprawdę jest to pyszny chleb i prawie bezobsługowy jak pisze autorka przepisu.
"Zrobisz go na dowolnym aktywnym zakwasie, potrzebujesz tylko 15g
Rano dokarm zakwas np. żytni żeby wieczorem był aktywny,
I faza wieczorem wymieszaj:

Zostawiamy do ukwaszenia na całą noc 12h
Rano wymieszaj w robocie:

Wyrabiaj w robocie 10min, Odstaw na 10min, po czym wyrabiaj kolejne 10min dodając 15g soli
Przełóż do wysmarowanej formy do wyrastania, ja użyłam foremki 25cm na 10cm
Ciasta jest sporo więc nie powinno wypełniać więcej niż pół formy
Gdy moje ciasto podwoiło objętość, pojawiły się pęknięcia i kratery włożyłam chleb do nagrzanego piekarnika (wyrastanie może zająć kilka godzin w zależności od temperatury, z drożdżami godzinę)
Piekłam
220st 15min i kolejno
200st 35min
(Inspiracja Dorota Łuszpińska Fb i Danka @przy_pieczone )
Moje uwagi:
Od kilku lat piekę właściwie tylko chleby z przewaga maki orkiszowej, wiec mam trochę doświadczenia. Trochę byłam zdziwiona proporcjami zaczynu do reszty składników ale chyba dzięki temu chleb wyrósł błyskawicznie i wcale nie był zbyt ukwaszony. Mięciutki, elastyczny miękisz i prostota wykonania.
Upiekłam juz dwie wersje tego chleba, jedna prawie dokładnie wg przepisu, pomijając oczywiście drożdże, i druga z większą ilością maki orkiszowej razowej. Do ciasta właściwego pomieszałam pół na pół orkiszową jasną z razową.
Naprawdę jest to pyszny chleb i prawie bezobsługowy jak pisze autorka przepisu.
Załączniki
Ostatnia edycja: