Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Łatwy keks
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 31142" data-attributes="member: 90"><p>Jeszcze chyba nigdy bakalie nie opadły mi w nim na dno:</p><p></p><p></p><p>3/4 szkl wody</p><p>2 szkl cukru (może być mniej, ostatnio daję 1-1,5 szklanki)</p><p>2 torebki cukru waniliowego</p><p>1 kostka margaryny(też może być trochę mniej) </p><p>2 1/2-3 szkl.(poj 250 ml) mąki</p><p>2 łyżeczki proszku do piecz.</p><p>4 jajka</p><p>bakalie (figi, morele,śliwki, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, banany itp.)</p><p></p><p>Wodę z cukrem, c. waniliowym zagotować (aby rozpuścić cukier), do gorącego dodać margarynę, rozpuścić. Gdy ostygnie, dodać mąkę, żółtka, proszek. Dokładnie wymieszać, wsypać pokrojone bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Całość przełożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Piec na małym ogniu (ok.180 stopni) ok. 1 godziny. </p><p></p><p> Edit: <strong>(ostatnio w piekarniku elektrycznym piekę w 150-160 stopniach)</strong></p><p>piekę w keksówkach 26 cmx10 cm ( 7,5 cm wys), wychodzą mi z tej porcji 2 keksy.</p><p></p><p>Ciasto może leżeć dość długo zawinięte w folię aluminiową , jest wtedy lepsze.</p><p></p><p>[ATTACH=full]70161[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>na stronie 4 są zdjęcia, na których można podejrzeć jakiej konsystencji powinno być ciasto</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 31142, member: 90"] Jeszcze chyba nigdy bakalie nie opadły mi w nim na dno: 3/4 szkl wody 2 szkl cukru (może być mniej, ostatnio daję 1-1,5 szklanki) 2 torebki cukru waniliowego 1 kostka margaryny(też może być trochę mniej) 2 1/2-3 szkl.(poj 250 ml) mąki 2 łyżeczki proszku do piecz. 4 jajka bakalie (figi, morele,śliwki, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, banany itp.) Wodę z cukrem, c. waniliowym zagotować (aby rozpuścić cukier), do gorącego dodać margarynę, rozpuścić. Gdy ostygnie, dodać mąkę, żółtka, proszek. Dokładnie wymieszać, wsypać pokrojone bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Całość przełożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Piec na małym ogniu (ok.180 stopni) ok. 1 godziny. Edit: [B](ostatnio w piekarniku elektrycznym piekę w 150-160 stopniach)[/B] piekę w keksówkach 26 cmx10 cm ( 7,5 cm wys), wychodzą mi z tej porcji 2 keksy. Ciasto może leżeć dość długo zawinięte w folię aluminiową , jest wtedy lepsze. [ATTACH=full]70161[/ATTACH] [B]na stronie 4 są zdjęcia, na których można podejrzeć jakiej konsystencji powinno być ciasto[/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Łatwy keks
Bottom