Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Łatwy pasztet domowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1058904" data-attributes="member: 2721"><p>[ATTACH=full]59195[/ATTACH]</p><p></p><p>2 piersi kurczaka</p><p>25 dag wątróbki kurzej</p><p>8 dag masła ( ok. 1/3 kostki)</p><p>1 łyżeczka majeranku</p><p>ok. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu</p><p>sól - do smaku</p><p></p><p>kilka plastrów boczku</p><p>2 łyżki masła</p><p></p><p>olej do smażenia</p><p>ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól - do gotowania kurczaka</p><p></p><p>Zagotować ok. 1 litra wody wraz z przyprawami. ( wody tyle, by przykrywała mięso - w zależności od wielkości filetów). Do gotującej się wody włożyć piersi kurczaka i ugotować do miękkości, ok. 25 min.</p><p></p><p>W tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju wątróbkę, aż będzie złota. Wątróbkę zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić 1/3 kostki masła, uważając, by się nie przypaliło. </p><p></p><p>Usmażoną wątróbkę wraz z ugotowanym kurczakiem i majerankiem zemleć w malakserze. Nadal ucierając, wlewać pomału masło. Kiedy masa będzie już idealnie gładka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć pasztet do naczynia. </p><p></p><p>W celu przygotowywania polewy, która zapobiegnie obsychaniu pasztetu w lodówce i nada mu wyjątkowy smak, należy zrumienić na patelni na maśle pokrojony w drobną kostkę boczek. </p><p></p><p>Pasztet odstawić do lodówki do zastygnięcia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1058904, member: 2721"] [ATTACH=full]59195[/ATTACH] 2 piersi kurczaka 25 dag wątróbki kurzej 8 dag masła ( ok. 1/3 kostki) 1 łyżeczka majeranku ok. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu sól - do smaku kilka plastrów boczku 2 łyżki masła olej do smażenia ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól - do gotowania kurczaka Zagotować ok. 1 litra wody wraz z przyprawami. ( wody tyle, by przykrywała mięso - w zależności od wielkości filetów). Do gotującej się wody włożyć piersi kurczaka i ugotować do miękkości, ok. 25 min. W tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju wątróbkę, aż będzie złota. Wątróbkę zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić 1/3 kostki masła, uważając, by się nie przypaliło. Usmażoną wątróbkę wraz z ugotowanym kurczakiem i majerankiem zemleć w malakserze. Nadal ucierając, wlewać pomału masło. Kiedy masa będzie już idealnie gładka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć pasztet do naczynia. W celu przygotowywania polewy, która zapobiegnie obsychaniu pasztetu w lodówce i nada mu wyjątkowy smak, należy zrumienić na patelni na maśle pokrojony w drobną kostkę boczek. Pasztet odstawić do lodówki do zastygnięcia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Łatwy pasztet domowy
Top
Bottom