Leczo z morelami

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,265
2,712
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
  2. wegański
Składniki
  1. bez laktozy
Przepis z książki "roślinna uczta smaków" Magdaleny Gembackiej. Wg autorki są to 2 porcje. Wg mnie 3-4.

2 cebule
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
2 duże pomidory (bez skórki)
4 duże morele
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej (dałam mniej słodkiej wędzonej, pul biber i trochę słodkiej zwykłej)
pół szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki)
1/2 tofu wędzonego (pominęłam)
olej rzepakowy
sól
pieprz

Wykonanie:
1. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju w dużym garnku.
2. Dodać pokrojone w paski papryki, po około 5 minutach pokrojone w kostkę morele. Wymieszać i dusić około 5 minut.
3. Dodać pokrojone pomidory. Dusić aż warzywa zmiękną.
4. Pokrojone w drobną kostkę tofu usmażyć na złoto na oleju. Dodać do warzyw. (ja robiłam bez tofu)
5. Dodać przyprawy.
Nie było napisane, kiedy dodać fasolę. Ja ją dodałam pod koniec, zamiast tofu.

IMG_20250818_165620699.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy