- Sty 3, 2009
- 28,265
- 2,712
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
- wegański
- Składniki
-
- bez laktozy
Przepis z książki "roślinna uczta smaków" Magdaleny Gembackiej. Wg autorki są to 2 porcje. Wg mnie 3-4.
2 cebule
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
2 duże pomidory (bez skórki)
4 duże morele
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej (dałam mniej słodkiej wędzonej, pul biber i trochę słodkiej zwykłej)
pół szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki)
1/2 tofu wędzonego (pominęłam)
olej rzepakowy
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju w dużym garnku.
2. Dodać pokrojone w paski papryki, po około 5 minutach pokrojone w kostkę morele. Wymieszać i dusić około 5 minut.
3. Dodać pokrojone pomidory. Dusić aż warzywa zmiękną.
4. Pokrojone w drobną kostkę tofu usmażyć na złoto na oleju. Dodać do warzyw. (ja robiłam bez tofu)
5. Dodać przyprawy.
Nie było napisane, kiedy dodać fasolę. Ja ją dodałam pod koniec, zamiast tofu.

2 cebule
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
2 duże pomidory (bez skórki)
4 duże morele
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej (dałam mniej słodkiej wędzonej, pul biber i trochę słodkiej zwykłej)
pół szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki)
1/2 tofu wędzonego (pominęłam)
olej rzepakowy
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju w dużym garnku.
2. Dodać pokrojone w paski papryki, po około 5 minutach pokrojone w kostkę morele. Wymieszać i dusić około 5 minut.
3. Dodać pokrojone pomidory. Dusić aż warzywa zmiękną.
4. Pokrojone w drobną kostkę tofu usmażyć na złoto na oleju. Dodać do warzyw. (ja robiłam bez tofu)
5. Dodać przyprawy.
Nie było napisane, kiedy dodać fasolę. Ja ją dodałam pod koniec, zamiast tofu.
