Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Leczo
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1542966" data-attributes="member: 1142"><p>Moja wersja domowa, ulubiona, malo ortodoksyjna. Skladniki podstawowe sa jednak te same co w kazdym lecso/leczo: papryka, cebula, pomidory. Wazne sa proporcje 2:1:1.</p><p></p><p>Powiedzmy na:</p><p><strong>250g cebuli, obranej i pokrojonej w polkrazki</strong></p><p><strong>500g papryki zielonej, czerwonej, zoltej czy pomaranczowej (waga po wydrazeniu gniazd nasiennych), pokrojonej w paski</strong></p><p><strong>papryczka chilli, np dojrzaly wegierski wax, lub inna, posiekana</strong></p><p><strong>250g pomidorow, miesistych i dojrzalych, rowniez pokrojonych w kostke</strong></p><p><strong>warzywny bulion</strong></p><p><strong>2-3 ziela angielskie</strong></p><p><strong>2 liscie laurowe, swieze najlepiej</strong></p><p><strong>czerwona slodka papryka</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>oliwa z oliwek</strong></p><p></p><p>Na oliwie smaze cebule, gdy szklista dodaje paski papryk i chilli. Gdy warzywa zmiekna dodaje pomidory. Mozna dodac lyzke lub dwie pomidorowego puree gdyby pomidory byly liche. Gdy pomidory puszcza soki, gotuje chwile i wlewam bulion, wsypuje przyprawy i ziola. Calosc gotuje az sos nabierze pieknego koloru. doprawiam sola i pieprzem. I na koniec moj dodatek bardzo nieortodoksyjny: <strong>2-3 lyzki kopiaste mango chutney</strong>. Mieszam dobrze i gorace lecso podaje z pieczywem, ryzem, pieczonym miesem.</p><p></p><p>Okazjonalnie przygotowanie lecza zaczynam od wysmazenia bekonu, a pod koniec gotowania dodaje rowniez pokrojona w kostke pikantna kielbase.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1542966, member: 1142"] Moja wersja domowa, ulubiona, malo ortodoksyjna. Skladniki podstawowe sa jednak te same co w kazdym lecso/leczo: papryka, cebula, pomidory. Wazne sa proporcje 2:1:1. Powiedzmy na: [B]250g cebuli, obranej i pokrojonej w polkrazki 500g papryki zielonej, czerwonej, zoltej czy pomaranczowej (waga po wydrazeniu gniazd nasiennych), pokrojonej w paski papryczka chilli, np dojrzaly wegierski wax, lub inna, posiekana 250g pomidorow, miesistych i dojrzalych, rowniez pokrojonych w kostke warzywny bulion 2-3 ziela angielskie 2 liscie laurowe, swieze najlepiej czerwona slodka papryka sol pieprz oliwa z oliwek[/B] Na oliwie smaze cebule, gdy szklista dodaje paski papryk i chilli. Gdy warzywa zmiekna dodaje pomidory. Mozna dodac lyzke lub dwie pomidorowego puree gdyby pomidory byly liche. Gdy pomidory puszcza soki, gotuje chwile i wlewam bulion, wsypuje przyprawy i ziola. Calosc gotuje az sos nabierze pieknego koloru. doprawiam sola i pieprzem. I na koniec moj dodatek bardzo nieortodoksyjny: [B]2-3 lyzki kopiaste mango chutney[/B]. Mieszam dobrze i gorace lecso podaje z pieczywem, ryzem, pieczonym miesem. Okazjonalnie przygotowanie lecza zaczynam od wysmazenia bekonu, a pod koniec gotowania dodaje rowniez pokrojona w kostke pikantna kielbase. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Leczo
Top
Bottom