Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Lekki tort serowo-owocowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kata-73" data-source="post: 724401" data-attributes="member: 4299"><p>[ATTACH=full]28379[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]28380[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis pochodzi z Poradnika Domowego - trochę przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto jest rewelacyjne, zawsze komplementowane, idealne na lato. Wbrew pozorom robi się je naprawdę szybko.</p><p></p><p><strong>Ciasto kruche:</strong><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong>1 szkl. mąki</p><p>10 dag masła</p><p>1 żółtko</p><p>1 łyżeczka cukru pudru</p><p></p><p><strong>Biszkopt:</strong><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p>1/2 szkl.mąki</p><p>2 jaja</p><p>1/2 szkl. cukru</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong>2 opakowania serka waniliowego</p><p>2 jaja</p><p>3 łyżki drobnego cukru</p><p>5 płaskich łyżeczek żelatyny</p><p></p><p><strong>Ponadto:</strong><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong>3/4 szkl. konfitur z czarnej porzeczki lub wiśniowych (u mnie czarna porzeczka)</p><p>galaretka wiśniowa lub owoce leśne lub z czarnej porzeczki</p><p>sok z połowy cytryny wymieszany z 1/3 szkl. wody</p><p>owoce (u mnie jagody i maliny)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong><strong></strong></p><p><strong></strong>Ze składników na ciasto kruche zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. </p><p>Upiec biszkopt - zmiksować jaja z cukrami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec na papierze do pieczenia w tortownicy 26-28 cm w 180 stopniach przez około 20 minut. Wyjąć, usunąć papier wystudzić.</p><p>W tej samej tortownicy (już bez papieru) upiec kruche (około 15 minut w 200 stopniach). Wystudzić.</p><p>Ciasto kruche posmarować konfiturą, na to położyć biszkopt - nasączyć go wodą z sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłożyć masę serową.</p><p></p><p>Masa serowa - żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać serki, ubite z resztą cukru białka i żelatynę (ja zawsze daję gorącą, bo zimna mnie nie lubi i robią mi się kluchy).</p><p>Masę wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki aż zastygnie (trwa to dosłownie chwilę).</p><p>Na masę serową położyć owoce, zalać je galaretką owocową i siup do lodówki.</p><p></p><p>Polecam!! U mnie robi furorę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kata-73, post: 724401, member: 4299"] [ATTACH=full]28379[/ATTACH] [ATTACH=full]28380[/ATTACH] Przepis pochodzi z Poradnika Domowego - trochę przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto jest rewelacyjne, zawsze komplementowane, idealne na lato. Wbrew pozorom robi się je naprawdę szybko. [B]Ciasto kruche:[/B][B] [/B]1 szkl. mąki 10 dag masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru pudru [B]Biszkopt:[/B][B] [/B] 1/2 szkl.mąki 2 jaja 1/2 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia [B]Masa serowa:[/B][B] [/B]2 opakowania serka waniliowego 2 jaja 3 łyżki drobnego cukru 5 płaskich łyżeczek żelatyny [B]Ponadto:[/B][B] [/B]3/4 szkl. konfitur z czarnej porzeczki lub wiśniowych (u mnie czarna porzeczka) galaretka wiśniowa lub owoce leśne lub z czarnej porzeczki sok z połowy cytryny wymieszany z 1/3 szkl. wody owoce (u mnie jagody i maliny) [B]Wykonanie:[/B][B] [/B]Ze składników na ciasto kruche zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Upiec biszkopt - zmiksować jaja z cukrami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec na papierze do pieczenia w tortownicy 26-28 cm w 180 stopniach przez około 20 minut. Wyjąć, usunąć papier wystudzić. W tej samej tortownicy (już bez papieru) upiec kruche (około 15 minut w 200 stopniach). Wystudzić. Ciasto kruche posmarować konfiturą, na to położyć biszkopt - nasączyć go wodą z sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłożyć masę serową. Masa serowa - żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać serki, ubite z resztą cukru białka i żelatynę (ja zawsze daję gorącą, bo zimna mnie nie lubi i robią mi się kluchy). Masę wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki aż zastygnie (trwa to dosłownie chwilę). Na masę serową położyć owoce, zalać je galaretką owocową i siup do lodówki. Polecam!! U mnie robi furorę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Lekki tort serowo-owocowy
Bottom