- Lip 3, 2008
- 1
- 0
- 0
Wymyśliłam ten deser, bo jak wszyscy uwielbiam słodycze a przede wszystkim czekoladę ale spróbuję też dbać o linię. Ten cudowny deser bez masła i bez mąki (a la montignac) jest smaczny jak prawdziwy ! Żeby był jeszcze lżejszy, można zastąpić bialą czekoladę na gorzką i podać z owocami bez syropu.
Lekkie bezglutenowe ciasto czekoladowe z letnimi owocami :
Na owoce w syropie z bazylii :
Róźne owoce : maliny, truskawki, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, borówki
100ml wody
80g cukru
4 duże listki świeżej bazylii
Na ciasto (na cztery foremki) :
150g gorzkiej czekolady (70%)
2 jaja
80g mielonych migdałów
80g fruktozy
8 kostek białej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotujemy syrop : ropuszczamy cukier w wodzie i gotujemy aż objętość zmniejszy się o połowę. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy bazylię i zostawiamy na 20 min. Następnie wyjmujemy listki i zostawiamy do wystygnięcia.
Polewamy owoce syropem i dajemy do lodówki.
Zrobimy ciasto : ubijemy białka na sztywną pianę. Czekoladę rozpuszczamy z wodą i mieszamy na gładką masę. Zółtka ubijemy z cukrem, dodajemy do nich migdały, proszek, czekoladę i bardzo delikatnie białka.
Do wysmarowanych tłuszczem foremek, zalewamy do połowy ciastem, dodajemy dwie kostki białej czekolady i wlewamy resztę ciasta.
Na blachę do pieczenia, wlewamy trochę wody aby spód foremki był w wodzie. Kładziemy foremki i dajemy blachę do piekarnika. Pieczemy 10 min w 200°C.
Podajemy gorące ciasta z sałaktą owoców. Przypyszne !

Lekkie bezglutenowe ciasto czekoladowe z letnimi owocami :
Na owoce w syropie z bazylii :
Róźne owoce : maliny, truskawki, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, borówki
100ml wody
80g cukru
4 duże listki świeżej bazylii
Na ciasto (na cztery foremki) :
150g gorzkiej czekolady (70%)
2 jaja
80g mielonych migdałów
80g fruktozy
8 kostek białej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotujemy syrop : ropuszczamy cukier w wodzie i gotujemy aż objętość zmniejszy się o połowę. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy bazylię i zostawiamy na 20 min. Następnie wyjmujemy listki i zostawiamy do wystygnięcia.
Polewamy owoce syropem i dajemy do lodówki.
Zrobimy ciasto : ubijemy białka na sztywną pianę. Czekoladę rozpuszczamy z wodą i mieszamy na gładką masę. Zółtka ubijemy z cukrem, dodajemy do nich migdały, proszek, czekoladę i bardzo delikatnie białka.
Do wysmarowanych tłuszczem foremek, zalewamy do połowy ciastem, dodajemy dwie kostki białej czekolady i wlewamy resztę ciasta.
Na blachę do pieczenia, wlewamy trochę wody aby spód foremki był w wodzie. Kładziemy foremki i dajemy blachę do piekarnika. Pieczemy 10 min w 200°C.
Podajemy gorące ciasta z sałaktą owoców. Przypyszne !