Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Lekkie bezglutenowe ciasto czekoladowe z letnimi owocami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Marinnette" data-source="post: 728980" data-attributes="member: 9738"><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Wymyśliłam ten deser, bo jak wszyscy uwielbiam słodycze a przede wszystkim czekoladę ale spróbuję też dbać o linię. Ten cudowny deser bez masła i bez mąki (a la montignac) jest smaczny jak prawdziwy ! Żeby był jeszcze lżejszy, można zastąpić bialą czekoladę na gorzką i podać z owocami bez syropu.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">[ATTACH=full]29107[/ATTACH]</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"><strong>Lekkie bezglutenowe ciasto czekoladowe z letnimi owocami :</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"><u>Na owoce w syropie z bazylii :</u></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Róźne owoce : maliny, truskawki, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, borówki</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">100ml wody</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">80g cukru</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">4 duże listki świeżej bazylii</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"><u>Na ciasto (na cztery foremki) :</u></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">150g gorzkiej czekolady (70%)</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">2 jaja</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">80g mielonych migdałów</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">80g fruktozy</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">8 kostek białej czekolady</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">łyżeczka proszku do pieczenia</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Przygotujemy syrop : ropuszczamy cukier w wodzie i gotujemy aż objętość zmniejszy się o połowę. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy bazylię i zostawiamy na 20 min. Następnie wyjmujemy listki i zostawiamy do wystygnięcia. </span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Polewamy owoce syropem i dajemy do lodówki.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Zrobimy ciasto : ubijemy białka na sztywną pianę. Czekoladę rozpuszczamy z wodą i mieszamy na gładką masę. Zółtka ubijemy z cukrem, dodajemy do nich migdały, proszek, czekoladę i bardzo delikatnie białka.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Do wysmarowanych tłuszczem foremek, zalewamy do połowy ciastem, dodajemy dwie kostki białej czekolady i wlewamy resztę ciasta.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Na blachę do pieczenia, wlewamy trochę wody aby spód foremki był w wodzie. Kładziemy foremki i dajemy blachę do piekarnika. Pieczemy 10 min w 200°C.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Arial'">Podajemy gorące ciasta z sałaktą owoców. Przypyszne !</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Marinnette, post: 728980, member: 9738"] [SIZE=12][FONT=Arial]Wymyśliłam ten deser, bo jak wszyscy uwielbiam słodycze a przede wszystkim czekoladę ale spróbuję też dbać o linię. Ten cudowny deser bez masła i bez mąki (a la montignac) jest smaczny jak prawdziwy ! Żeby był jeszcze lżejszy, można zastąpić bialą czekoladę na gorzką i podać z owocami bez syropu. [ATTACH=full]29107[/ATTACH] [B]Lekkie bezglutenowe ciasto czekoladowe z letnimi owocami :[/B] [U]Na owoce w syropie z bazylii :[/U] Róźne owoce : maliny, truskawki, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, borówki 100ml wody 80g cukru 4 duże listki świeżej bazylii [U]Na ciasto (na cztery foremki) :[/U] 150g gorzkiej czekolady (70%) 2 jaja 80g mielonych migdałów 80g fruktozy 8 kostek białej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia Przygotujemy syrop : ropuszczamy cukier w wodzie i gotujemy aż objętość zmniejszy się o połowę. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy bazylię i zostawiamy na 20 min. Następnie wyjmujemy listki i zostawiamy do wystygnięcia. Polewamy owoce syropem i dajemy do lodówki. Zrobimy ciasto : ubijemy białka na sztywną pianę. Czekoladę rozpuszczamy z wodą i mieszamy na gładką masę. Zółtka ubijemy z cukrem, dodajemy do nich migdały, proszek, czekoladę i bardzo delikatnie białka. Do wysmarowanych tłuszczem foremek, zalewamy do połowy ciastem, dodajemy dwie kostki białej czekolady i wlewamy resztę ciasta. Na blachę do pieczenia, wlewamy trochę wody aby spód foremki był w wodzie. Kładziemy foremki i dajemy blachę do piekarnika. Pieczemy 10 min w 200°C. Podajemy gorące ciasta z sałaktą owoców. Przypyszne ![/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Lekkie bezglutenowe ciasto czekoladowe z letnimi owocami
Top
Bottom