Składniki:
*2 mlode cukinie sredniej grubosci
lub
*1 duża niekoniecznie mloda cukinia
*1/2 ogorka swiezego
*1/2 marchewki
*1/2 szkladnki bulki tartej
*2 jajka (całe)
*plasterek cytryny
*swieza natka pietruszki,sol, pieprz , jesli ktos lubi to mozna dodac kminek
*olej do smazenia (moze byc zwykly, z pestek winogron,
oliwa z oliwek )
WYKONANIE
Cukienie obrac z lupy , pestek, umyć ,zetrzec na tarce o grubych oczkach , lub mozna w malakserze poprostu szybciej
tak samo zrobic z ogorkiem ,marchewką...
skropic sokiem z cytryny i odstawic na chwile
nastepnie odcisnac wszystko wlozyc do salaterki , wymieszac z butka tarta, jajkami i przyprawami. Z dośc gęstej masy formowac niewielkie kotleciki
(jesli masa jest za rzadka ,dodac bulki tartej)
mocno rozgrzac olej na patelni i piec kotleciki po kilka minut z kazdej strony (do uzyskania zlotego koloru)
Cukinia jasnieje pod wplywem smazenia
Cala porcja zawiera jedynie 210 kcal
*2 mlode cukinie sredniej grubosci
lub
*1 duża niekoniecznie mloda cukinia
*1/2 ogorka swiezego
*1/2 marchewki
*1/2 szkladnki bulki tartej
*2 jajka (całe)
*plasterek cytryny
*swieza natka pietruszki,sol, pieprz , jesli ktos lubi to mozna dodac kminek
*olej do smazenia (moze byc zwykly, z pestek winogron,
oliwa z oliwek )
WYKONANIE
Cukienie obrac z lupy , pestek, umyć ,zetrzec na tarce o grubych oczkach , lub mozna w malakserze poprostu szybciej
tak samo zrobic z ogorkiem ,marchewką...

skropic sokiem z cytryny i odstawic na chwile
nastepnie odcisnac wszystko wlozyc do salaterki , wymieszac z butka tarta, jajkami i przyprawami. Z dośc gęstej masy formowac niewielkie kotleciki
(jesli masa jest za rzadka ,dodac bulki tartej)
mocno rozgrzac olej na patelni i piec kotleciki po kilka minut z kazdej strony (do uzyskania zlotego koloru)
Cukinia jasnieje pod wplywem smazenia
Cala porcja zawiera jedynie 210 kcal
