Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Lemon drizzle swirls, czyli zawijaski cytrynowo-kardamonowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1690391" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Lemon drizzle swirls</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Źródło przepisu - <a href="https://www.bbc.co.uk/food/recipes/lemon_drizzle_swirls_69883" target="_blank">https://www.bbc.co.uk/food/recipes/lemon_drizzle_swirls_69883</a></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Na ciasto:</strong></p><p> 600 g mocnej białej mąki chlebowej plus dodatkowa porcja do posypania (u mnie mąka tortowa z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej)</p><p> 14 g drożdży o szybkim działaniu (dałam 30 g świeżych drożdży)</p><p> 75 g złotego cukru (dałam 40 g zwykłego cukru)</p><p> 90 g niesolonego masła, zmiękczonego (dałam 70 g roztopionego)</p><p> 275 ml letniego pełnotłustego mleka (u mnie ciut ponad 300 ml ze względu na mąkę pełnoziarnistą)</p><p>1 łyżeczka ekstraktu z migdałów</p><p> 1 średnie jajko z wolnego wybiegu</p><p> bezsmakowy olej do smarowania formy (użyłam papieru do pieczenia)</p><p><strong>Na nadzienie:</strong></p><p> 45 g niesolonego masła, zmiękczonego (dałam 30 g stopionego)</p><p>175 g złocistego cukru (dałam 150 g cukru trzcinowego)</p><p> 2 cytryny, tylko skórka</p><p>4 strąki kardamonu, usunięte nasiona i zmiażdżone na drobny proszek (dałam pół łyżeczki mielonego kardamonu)</p><p> szczypta soli</p><p><strong>Na polewę:</strong></p><p> 110 g niesolonego masła, zmiękczonego (u mnie 65 g)</p><p> 250 g pełnotłustego serka śmietankowego (miałam 200 g)</p><p> 5 łyżek cukru pudru (dałam 2 łyżki)</p><p>1 łyżka pasty z wanilii</p><p>1 cytryna, tylko skórka (dałam trochę skórki i jeszcze łyżkę soku)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Zacznij od zrobienia ciasta. Mąkę, drożdże i cukier wsyp do miski miksera lub miski miksera wolnostojącego. Dobrze wymieszaj. Wcieraj zmiękczone masło opuszkami palców, aż znikną duże grudki. Stwórz studnię pośrodku. W misce lub dzbanku wymieszaj mleko, ekstrakt migdałowy i jajko. Wlej to do suchej mieszanki. Zamocuj hak do ciasta i wymieszaj. Jeśli na podstawie nadal znajdują się suche kawałki, dodawaj po łyżce wody, aż nie zostaną żadne. Jak tylko się połączy, ugniataj na wysokich obrotach przez 7 minut. Ewentualnie zmieszaj ciasto i ugniataj ręcznie, aż będzie gładkie i jedwabiste. Ja zrobiłam rozczyn z drożdży i zagniotłam ciasto ręcznie.</p><p>Z ciasta trzeba uformować zgrabną kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.</p><p>Przygotuj nadzienie, mieszając wszystkie składniki i odstaw na bok. Nasmaruj olejem foremkę o wymiarach 30 x 24 cm. Gdy ciasto podwoi objętość, posyp powierzchnię roboczą mąką i je rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50 x30 cm. Nałóż na wierzch nadzienie i rozprowadź wierzchem łyżki. Ciasto zwiń od dłuższego boku. Pokrój na 12 równych kawałków. Umieść na blaszce, zachowując niewielką przestrzeń między każdym kawałkiem. Nasmaruj kawałek folii spożywczej i przykryj blaszkę. Pozostaw w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia, aż brzegi bułek się zetkną. Rozgrzej piekarnik do 180C. Usuń folię spożywczą i piecz przez 20 minut (ja piekłam 25 minut).</p><p> Pozostaw do ostygnięcia. Zrób polewę, mieszając wszystkie składniki w misce. Obficie posmaruj schłodzone bułeczki. Ja zrobiłam jeszcze kilka łyżek cytrynowego lukru do dekoracji, bo bułeczki wydawały mi się jakieś łyse, a nie będę od razu wszystkich smarować polewą.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]101674[/ATTACH][ATTACH=full]101697[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1690391, member: 1024"] [B]Lemon drizzle swirls Źródło przepisu - [URL]https://www.bbc.co.uk/food/recipes/lemon_drizzle_swirls_69883[/URL] Na ciasto:[/B] 600 g mocnej białej mąki chlebowej plus dodatkowa porcja do posypania (u mnie mąka tortowa z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej) 14 g drożdży o szybkim działaniu (dałam 30 g świeżych drożdży) 75 g złotego cukru (dałam 40 g zwykłego cukru) 90 g niesolonego masła, zmiękczonego (dałam 70 g roztopionego) 275 ml letniego pełnotłustego mleka (u mnie ciut ponad 300 ml ze względu na mąkę pełnoziarnistą) 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 1 średnie jajko z wolnego wybiegu bezsmakowy olej do smarowania formy (użyłam papieru do pieczenia) [B]Na nadzienie:[/B] 45 g niesolonego masła, zmiękczonego (dałam 30 g stopionego) 175 g złocistego cukru (dałam 150 g cukru trzcinowego) 2 cytryny, tylko skórka 4 strąki kardamonu, usunięte nasiona i zmiażdżone na drobny proszek (dałam pół łyżeczki mielonego kardamonu) szczypta soli [B]Na polewę:[/B] 110 g niesolonego masła, zmiękczonego (u mnie 65 g) 250 g pełnotłustego serka śmietankowego (miałam 200 g) 5 łyżek cukru pudru (dałam 2 łyżki) 1 łyżka pasty z wanilii 1 cytryna, tylko skórka (dałam trochę skórki i jeszcze łyżkę soku) [B]Wykonanie:[/B] Zacznij od zrobienia ciasta. Mąkę, drożdże i cukier wsyp do miski miksera lub miski miksera wolnostojącego. Dobrze wymieszaj. Wcieraj zmiękczone masło opuszkami palców, aż znikną duże grudki. Stwórz studnię pośrodku. W misce lub dzbanku wymieszaj mleko, ekstrakt migdałowy i jajko. Wlej to do suchej mieszanki. Zamocuj hak do ciasta i wymieszaj. Jeśli na podstawie nadal znajdują się suche kawałki, dodawaj po łyżce wody, aż nie zostaną żadne. Jak tylko się połączy, ugniataj na wysokich obrotach przez 7 minut. Ewentualnie zmieszaj ciasto i ugniataj ręcznie, aż będzie gładkie i jedwabiste. Ja zrobiłam rozczyn z drożdży i zagniotłam ciasto ręcznie. Z ciasta trzeba uformować zgrabną kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotuj nadzienie, mieszając wszystkie składniki i odstaw na bok. Nasmaruj olejem foremkę o wymiarach 30 x 24 cm. Gdy ciasto podwoi objętość, posyp powierzchnię roboczą mąką i je rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50 x30 cm. Nałóż na wierzch nadzienie i rozprowadź wierzchem łyżki. Ciasto zwiń od dłuższego boku. Pokrój na 12 równych kawałków. Umieść na blaszce, zachowując niewielką przestrzeń między każdym kawałkiem. Nasmaruj kawałek folii spożywczej i przykryj blaszkę. Pozostaw w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia, aż brzegi bułek się zetkną. Rozgrzej piekarnik do 180C. Usuń folię spożywczą i piecz przez 20 minut (ja piekłam 25 minut). Pozostaw do ostygnięcia. Zrób polewę, mieszając wszystkie składniki w misce. Obficie posmaruj schłodzone bułeczki. Ja zrobiłam jeszcze kilka łyżek cytrynowego lukru do dekoracji, bo bułeczki wydawały mi się jakieś łyse, a nie będę od razu wszystkich smarować polewą. [ATTACH type="full" alt="zawijaski cytrynowe1.jpg"]101674[/ATTACH][ATTACH type="full" alt="zawijaski cytrynowe3.jpg"]101697[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Lemon drizzle swirls, czyli zawijaski cytrynowo-kardamonowe
Bottom