- Lis 28, 2005
- 34,090
- 6,595
- 113
Lemon -ricotta biscuits
Przepis wyszukała Margot :
http://sonulya.livejournal.com/72659.html
Składniki:
2 filiżanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 filiżanka cukru + cukier do posypania babeczek
1/2 filiżanki masła (=1 paczka =113 g) w temperaturze pokojowej
sok i skórka z 2 średnich cytryn
1 filiżanka ricotty lub miękkiego twarogu
1 jajko
1/2 opak. esencji migdałowej
1/3 filiżanki cienko pokrojonych migdałów
Rozgrzać piekarnik do 350 F (czyli około 180 C ).
Posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami formę na 12 mufinek.
W misce zmieszać mąkę, proszek, sodę i sól.
W drugiej misce ubić cukier z masłem i skórką z cytryny do uzyskania pulchnej masy.
Dodać ricottę lub twaróg, jajko, sok cytrynowy i esencję migdałową. Wymieszać.
Dodać suche składniki, krótko wymieszać.
Rozłożyć ciasto do foremek, posypać cukrem i migdałami.
Piec około 20 – 30 minut. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Uwagi:
Sonulya zmieniła proporcje – dała 1/2 opakowania 113 gramowego masła i 1 i 1/4 filiżanki ricotty.
Ja piekłam pierwszy raz zgodnie z przepisem, a drugi - ze zmniejszoną do 65 g ilością masła i zwiększoną o 1/4 filiżanki ilością sera. Pierwszym razem zamiast ricotty dałam potraktowany żyrafą serek wiejski granulowany Piątnicy, drugim - serek śmietankowy Delfiko wymieszany ze zmiksowanym serkiem wiejskim. Nie dodawałam esencji migdałowej, bo naturalnej nie miałam, a sztucznej nie lubię. Za drugim razem część babeczek posypałam posiekanymi orzechami włoskimi.
Babeczki są bardzo smaczne - pięknie pachące cytryną, delikatne, wilgotne i puszyste w środku, z pysznie chrupiącą skorupką na wierzchu. Polecam i dziękuję Margot za wyszukanie takiego fajnego przepisu!

Przepis wyszukała Margot :
http://sonulya.livejournal.com/72659.html
Składniki:
2 filiżanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 filiżanka cukru + cukier do posypania babeczek
1/2 filiżanki masła (=1 paczka =113 g) w temperaturze pokojowej
sok i skórka z 2 średnich cytryn
1 filiżanka ricotty lub miękkiego twarogu
1 jajko
1/2 opak. esencji migdałowej
1/3 filiżanki cienko pokrojonych migdałów
Rozgrzać piekarnik do 350 F (czyli około 180 C ).
Posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami formę na 12 mufinek.
W misce zmieszać mąkę, proszek, sodę i sól.
W drugiej misce ubić cukier z masłem i skórką z cytryny do uzyskania pulchnej masy.
Dodać ricottę lub twaróg, jajko, sok cytrynowy i esencję migdałową. Wymieszać.
Dodać suche składniki, krótko wymieszać.
Rozłożyć ciasto do foremek, posypać cukrem i migdałami.
Piec około 20 – 30 minut. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Uwagi:
Sonulya zmieniła proporcje – dała 1/2 opakowania 113 gramowego masła i 1 i 1/4 filiżanki ricotty.
Ja piekłam pierwszy raz zgodnie z przepisem, a drugi - ze zmniejszoną do 65 g ilością masła i zwiększoną o 1/4 filiżanki ilością sera. Pierwszym razem zamiast ricotty dałam potraktowany żyrafą serek wiejski granulowany Piątnicy, drugim - serek śmietankowy Delfiko wymieszany ze zmiksowanym serkiem wiejskim. Nie dodawałam esencji migdałowej, bo naturalnej nie miałam, a sztucznej nie lubię. Za drugim razem część babeczek posypałam posiekanymi orzechami włoskimi.
Babeczki są bardzo smaczne - pięknie pachące cytryną, delikatne, wilgotne i puszyste w środku, z pysznie chrupiącą skorupką na wierzchu. Polecam i dziękuję Margot za wyszukanie takiego fajnego przepisu!





Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: