Lemon -ricotta biscuits

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,090
6,595
113
Lemon -ricotta biscuits

Przepis wyszukała Margot :
http://sonulya.livejournal.com/72659.html

Składniki:
2 filiżanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 filiżanka cukru + cukier do posypania babeczek
1/2 filiżanki masła (=1 paczka =113 g) w temperaturze pokojowej
sok i skórka z 2 średnich cytryn
1 filiżanka ricotty lub miękkiego twarogu
1 jajko
1/2 opak. esencji migdałowej
1/3 filiżanki cienko pokrojonych migdałów

Rozgrzać piekarnik do 350 F (czyli około 180 C ).
Posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami formę na 12 mufinek.
W misce zmieszać mąkę, proszek, sodę i sól.
W drugiej misce ubić cukier z masłem i skórką z cytryny do uzyskania pulchnej masy.
Dodać ricottę lub twaróg, jajko, sok cytrynowy i esencję migdałową. Wymieszać.
Dodać suche składniki, krótko wymieszać.
Rozłożyć ciasto do foremek, posypać cukrem i migdałami.
Piec około 20 – 30 minut. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Uwagi:
Sonulya zmieniła proporcje – dała 1/2 opakowania 113 gramowego masła i 1 i 1/4 filiżanki ricotty.
Ja piekłam pierwszy raz zgodnie z przepisem, a drugi - ze zmniejszoną do 65 g ilością masła i zwiększoną o 1/4 filiżanki ilością sera. Pierwszym razem zamiast ricotty dałam potraktowany żyrafą serek wiejski granulowany Piątnicy, drugim - serek śmietankowy Delfiko wymieszany ze zmiksowanym serkiem wiejskim. Nie dodawałam esencji migdałowej, bo naturalnej nie miałam, a sztucznej nie lubię. Za drugim razem część babeczek posypałam posiekanymi orzechami włoskimi.
Babeczki są bardzo smaczne - pięknie pachące cytryną, delikatne, wilgotne i puszyste w środku, z pysznie chrupiącą skorupką na wierzchu. Polecam i dziękuję Margot za wyszukanie takiego fajnego przepisu!
icon_smile.gif

babeczki_cytrynowe_z_ricott_1.jpg

babeczki_cytrynowe_z_ricott_.jpg

babeczki_cytrynowe_z_ricott_.3jpg.jpg

babeczki_cytrynowe_z_ricott_.4jpg.jpg
 

Załączniki

  • babeczki_cytrynowe_z_ricott_.jpg
    babeczki_cytrynowe_z_ricott_.jpg
    29.8 KB · Wyświetleń: 1
  • babeczki_cytrynowe_z_ricott_1.jpg
    babeczki_cytrynowe_z_ricott_1.jpg
    34.8 KB · Wyświetleń: 1
  • babeczki_cytrynowe_z_ricott_.3jpg.jpg
    babeczki_cytrynowe_z_ricott_.3jpg.jpg
    31 KB · Wyświetleń: 1
  • babeczki_cytrynowe_z_ricott_.4jpg.jpg
    babeczki_cytrynowe_z_ricott_.4jpg.jpg
    29.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,738
625
113
Ja też dziś je piekłam ,dokładnie wg przepisu tylko też bez tego olejku migdałowego i zaniosłam na rodzinny piknik,poszły pierwsze
Są pyszne i w tygodniu upiekę jeszcze raz ,zeby sobie ich podjeść
Joanno dziękuje za tłumaczenie
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
podnosze bo szukajac spodu do kruchych babeczek te mi wpadly w oko - ricotte mam, wiec...

czy nastepnego dnia sa tez dobre?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy