Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Leniwe popołudnie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1586167" data-attributes="member: 10341"><p>Czy możecie sobie wyobrazić bardziej idealną potrawę dla czytelnika &quot;Bistro&quot;?I już wszyscy wiemy z jakiego czasopisma pochodzi ten nietypowy tytuł i przepis. Ja tylko zrobiłam i zjadłam, co i Wam polecam. Od dziecka karmiono mnie leniwymi polanymi masełkiem ze zrumienioną bułeczką.a dziecku, czy7li mnie podsypywano jeszcze cukrem.</p><p>Jako osoba dorosła nie lubię słodyczy w żadnej postaci Dlatego z dużą przyjemnością podam Wam dziś te kluski w formie wytrawnej. W obszernym przepisie podane są dwie wersje: słodka i wytrawna. Tę słodką pomijam. Do każdej z tych wer5sji robi się inne ciasto. Ostrzegam więc przed robieniem z tego samego ciasta klusek słodkich i wytrawnych. No to do dzieła :<strong></strong></p><p><strong>przepis na ciasto wytrawne:</strong></p><p> <strong></strong>- 40 dkg ugotowanych obranych ziemniaków</p><p> - 50 dkg białego sera (brałam półtłusty)</p><p> - 25 dkg mąki</p><p> - 2 jajka</p><p> - sól</p><p><strong>Poza ciastem gromadzimy:</strong></p><p> <strong>- </strong>4 pory (białe części)</p><p> - 4 łyżki masła</p><p> - 20 dkg gorgonzoli</p><p> - 250 ml kremówki</p><p> - pieprz<strong> </strong></p><p><strong></strong></p><p>Ziemniaki przepuszczamy razem z białym serem przez maszynkę. Dodajemy mąkę, wybijamy jajka. Solimy i zagniatamy. Kładziemy ciasto na stolnicy posypanej mąką, formujemy je w wałeczki, spłaszczamy dłonią i kroimy w ukośne pierożki Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.</p><p>Pory myjemy, osuszamy i kroimy w krążki, smażymy na łyżce masła. W rondelku rozpuszczamy gorgonzolę, dolewamy kremówkę, dodajemy pozostałe masło - cały czas mieszamy. Podajemy pierogi z porami polane sosem serowym. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.</p><p></p><p> <strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1586167, member: 10341"] Czy możecie sobie wyobrazić bardziej idealną potrawę dla czytelnika "Bistro"?I już wszyscy wiemy z jakiego czasopisma pochodzi ten nietypowy tytuł i przepis. Ja tylko zrobiłam i zjadłam, co i Wam polecam. Od dziecka karmiono mnie leniwymi polanymi masełkiem ze zrumienioną bułeczką.a dziecku, czy7li mnie podsypywano jeszcze cukrem. Jako osoba dorosła nie lubię słodyczy w żadnej postaci Dlatego z dużą przyjemnością podam Wam dziś te kluski w formie wytrawnej. W obszernym przepisie podane są dwie wersje: słodka i wytrawna. Tę słodką pomijam. Do każdej z tych wer5sji robi się inne ciasto. Ostrzegam więc przed robieniem z tego samego ciasta klusek słodkich i wytrawnych. No to do dzieła :[B] przepis na ciasto wytrawne: [/B]- 40 dkg ugotowanych obranych ziemniaków - 50 dkg białego sera (brałam półtłusty) - 25 dkg mąki - 2 jajka - sól [B]Poza ciastem gromadzimy: - [/B]4 pory (białe części) - 4 łyżki masła - 20 dkg gorgonzoli - 250 ml kremówki - pieprz[B] [/B] Ziemniaki przepuszczamy razem z białym serem przez maszynkę. Dodajemy mąkę, wybijamy jajka. Solimy i zagniatamy. Kładziemy ciasto na stolnicy posypanej mąką, formujemy je w wałeczki, spłaszczamy dłonią i kroimy w ukośne pierożki Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Pory myjemy, osuszamy i kroimy w krążki, smażymy na łyżce masła. W rondelku rozpuszczamy gorgonzolę, dolewamy kremówkę, dodajemy pozostałe masło - cały czas mieszamy. Podajemy pierogi z porami polane sosem serowym. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. [B] [/B][B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Leniwe popołudnie
Bottom