- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Jest pycha
Troszkę z nim roboty, ale warto.
Podaję tak jak w książce:
Upiec cienki jasny biszkopt.
Placek miodowy
30 dag mąki
15 dag margaryny
2 łyżki miodu sztucznego
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
10 dag cukru
1 jajko
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec plackiw temp 160-180 st przez 40 min.
Krem budyniowy
15 dag cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1/2 l mleka
Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać stopniowo ostudzony budyć, ciągle ucierając. Krem podzielić na 4 części.
Krem z jabłek
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółta
Obrane jabłka gotować do miękkości. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl wody. Usmażone jabłka podzielić na 2 części: do I częsci dodać galaretkę czerwoną, do II części dodać galaretkę zółtą.
Przełożenie placka
Placek miodowy-krem budyniowy-krem z jabłek z galaretką czerwoną-krem budyniowy-biszkopt-krem budyniowy-krem z jabłek z galaretką żółtą - krem budyniowy - placek miodowy.
Trochę roboty jest ale polecam
Kto raz spróbuje to się chyba w smaku zakocha
Moje uwagi:
Według autorki przepis jest na dużą blachę.Dla mnie duza blacha to ok 40 cm. Wtedy muszę robić placki miodowe z 1,5 porcji. Z kolei a mniejszej blachy ciasto wychodzi grubaśne
40 min na placki miodowe to za długo - mi się palą. Może chodzi o to, że w sumie 2 placki 40 min czyli 1 placek 20 min
W każdym razie mi wystarcza ok 25 min na 1 placek - ma mieć brązowy kolor.
Ciasto jest bardzo twarde zaraz po zrobieniu. Nie da się kroić placków miodowych
Po ok 24 godzinach już jest dobre, ale po nastepnych kilku godzinach jest wyśmienite

Podaję tak jak w książce:
Upiec cienki jasny biszkopt.
Placek miodowy
30 dag mąki
15 dag margaryny
2 łyżki miodu sztucznego
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
10 dag cukru
1 jajko
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec plackiw temp 160-180 st przez 40 min.
Krem budyniowy
15 dag cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1/2 l mleka
Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać stopniowo ostudzony budyć, ciągle ucierając. Krem podzielić na 4 części.
Krem z jabłek
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 galaretka czerwona
1 galaretka żółta
Obrane jabłka gotować do miękkości. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl wody. Usmażone jabłka podzielić na 2 części: do I częsci dodać galaretkę czerwoną, do II części dodać galaretkę zółtą.
Przełożenie placka
Placek miodowy-krem budyniowy-krem z jabłek z galaretką czerwoną-krem budyniowy-biszkopt-krem budyniowy-krem z jabłek z galaretką żółtą - krem budyniowy - placek miodowy.
Trochę roboty jest ale polecam

Moje uwagi:
Według autorki przepis jest na dużą blachę.Dla mnie duza blacha to ok 40 cm. Wtedy muszę robić placki miodowe z 1,5 porcji. Z kolei a mniejszej blachy ciasto wychodzi grubaśne

40 min na placki miodowe to za długo - mi się palą. Może chodzi o to, że w sumie 2 placki 40 min czyli 1 placek 20 min

Ciasto jest bardzo twarde zaraz po zrobieniu. Nie da się kroić placków miodowych