Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Letnia sałatka z mozzarellą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 989733" data-attributes="member: 10341"><p>Ja już gdzieś pisałam, że za surową kapustą nie przepadam, ale znów zostało mi trochę (ładne trochę) kapusty, pozostałe składniki były w domu, więc postanowiłam zrobić na przystawkę sałatkę, na którą przepis znalazlam w miesięczniku &quot;Moje Gotowanie&quot;. Podana jest tam proporcja dla 4 osób, ale według mnie wystarczy dla większej liczby stołowników - wszystko zależy od apetytów.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>pół główki młodej kapusty (albo cała, jeśli jest bardzo mała)</p><p>sól</p><p>łyżeczka cukru</p><p>łyżka octu balsamicznego</p><p>mała papryczla chilli (czerwona)</p><p>pęczek koperku </p><p>duża kula mozzarelli</p><p>10 dkg pestek słonecznika</p><p>10 - 15 dkg rodzynek</p><p>oliwa</p><p></p><p>Kapustę kroimy na kawałki, ale nie szatkujemy bardzo drobno. Ja pokroiłam w kawałki szerokości palca i długości pół palca. Pokrojoną kapustę obgotowujemy przez 2 - 3 minuty w osolonym wrzatku, tak żeby lekko zmiękła. Z cukru, soli, octu balsamicznego oraz oczyszczonej i posiekanej papryczki chilli (ja usunęłam pestki - kto chce może zostawić) przygotowujemy sos. Mieszamy go z kapustą i odstawiamy na 15 minut. Koperek siekamy, a mozzarellę kroimy na kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, uważając, żeby nie spalić. Rodzynki, jeśli twarde, sparzamy przez chwilę, opłukujemy zimną wodą i dokładnie osączamy. Kapustę przekładamy do salaterki, łączymy z koperkiem, mozzarellą, pestkami i rodzynkami. Całość skrapiamy oliwą. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką cienko posmarowaną masłem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 989733, member: 10341"] Ja już gdzieś pisałam, że za surową kapustą nie przepadam, ale znów zostało mi trochę (ładne trochę) kapusty, pozostałe składniki były w domu, więc postanowiłam zrobić na przystawkę sałatkę, na którą przepis znalazlam w miesięczniku "Moje Gotowanie". Podana jest tam proporcja dla 4 osób, ale według mnie wystarczy dla większej liczby stołowników - wszystko zależy od apetytów. [B]Składniki [/B]pół główki młodej kapusty (albo cała, jeśli jest bardzo mała) sól łyżeczka cukru łyżka octu balsamicznego mała papryczla chilli (czerwona) pęczek koperku duża kula mozzarelli 10 dkg pestek słonecznika 10 - 15 dkg rodzynek oliwa Kapustę kroimy na kawałki, ale nie szatkujemy bardzo drobno. Ja pokroiłam w kawałki szerokości palca i długości pół palca. Pokrojoną kapustę obgotowujemy przez 2 - 3 minuty w osolonym wrzatku, tak żeby lekko zmiękła. Z cukru, soli, octu balsamicznego oraz oczyszczonej i posiekanej papryczki chilli (ja usunęłam pestki - kto chce może zostawić) przygotowujemy sos. Mieszamy go z kapustą i odstawiamy na 15 minut. Koperek siekamy, a mozzarellę kroimy na kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, uważając, żeby nie spalić. Rodzynki, jeśli twarde, sparzamy przez chwilę, opłukujemy zimną wodą i dokładnie osączamy. Kapustę przekładamy do salaterki, łączymy z koperkiem, mozzarellą, pestkami i rodzynkami. Całość skrapiamy oliwą. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką cienko posmarowaną masłem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Letnia sałatka z mozzarellą
Top
Bottom