Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Łężnie bieszczadzkie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1394127" data-attributes="member: 421"><p><strong><span style="font-size: 26px"><span style="color: #006400">Łężnie bieszczadzkie</span></span></strong></p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki H.Szymanderskiej &quot;Kuchnia polska - potrawy regionalne&quot; .</p><p></p><p>[ATTACH=full]80081[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p> *1,5 kg ziemniaków</p><p> *750 g kapusty kiszonej</p><p> *1 cebula</p><p> *1 jajko</p><p> *sól , pieprz</p><p> *50 g smalcu</p><p> *tłuszcz do smażenia</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy,gotujemy na sypko i tłuczemy,lub przepuszczamy przez maszynkę razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą.Dodajemy jajko i wyrabiamy łyżką.</p><p>Oddzielnie gotujemy w małej ilości wody kapustę,gdy jest ugotowana wyciskamy i wrzucamy na tłuszcz,na którym smażyła się cebula.</p><p>Doprawiamy solą i pieprzem.</p><p>Z masy ziemniaczanej gorącej,lub ciepłej formujemy w dłoniach placuszki,układamy na nich farsz i formujemy kotlety.</p><p>Smażymy na gorącym tłuszczu.</p><p></p><p>Podajemy z sosem grzybowym,surówkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1394127, member: 421"] [B][SIZE=12][COLOR=#006400]Łężnie bieszczadzkie[/COLOR][/SIZE][/B] Przepis pochodzi z książki H.Szymanderskiej "Kuchnia polska - potrawy regionalne" . [ATTACH=full]80081[/ATTACH] *1,5 kg ziemniaków *750 g kapusty kiszonej *1 cebula *1 jajko *sól , pieprz *50 g smalcu *tłuszcz do smażenia Ziemniaki obieramy,gotujemy na sypko i tłuczemy,lub przepuszczamy przez maszynkę razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą.Dodajemy jajko i wyrabiamy łyżką. Oddzielnie gotujemy w małej ilości wody kapustę,gdy jest ugotowana wyciskamy i wrzucamy na tłuszcz,na którym smażyła się cebula. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej gorącej,lub ciepłej formujemy w dłoniach placuszki,układamy na nich farsz i formujemy kotlety. Smażymy na gorącym tłuszczu. Podajemy z sosem grzybowym,surówkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Łężnie bieszczadzkie*
Top
Bottom