Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Łężnie ziemniaczane z pieczarkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1660601" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Łężnie ziemniaczane z pieczarkami</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]99171[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki (na ok. 8 sztuk): </p><p>&#8226; 1 kg ziemniaków</p><p>&#8226; 3 cebule</p><p>&#8226; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>&#8226; 400 g pieczarek</p><p>&#8226; 3 łyżki oleju rzepakowego</p><p>&#8226; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki</p><p>&#8226; sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku</p><p>&#8226; olej do smażenia</p><p></p><p>Przygotowanie: </p><p>Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Możemy to zrobić dzień wcześniej (np. wieczorem), wtedy ziemniaki na drugi dzień będą odparowane, dzięki temu bardziej zwarte i lepiej będzie później z nich lepić łężnie. Cebule obieramy, drobno siekamy i 2 z nich szklimy na łyżce oleju. Dodajemy do ziemniaków. W tym momencie porzucamy robienie ciasta, na rzecz farszu.</p><p>Pieczarki dokładnie myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy je razem z pozostałą cebulą na oleju i studzimy. Znów zabieramy się za ciasto. Ziemniaki razem z cebulą mielimy w maszynce, dodajemy mąkę, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Do farszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy go solą i pieprzem.</p><p>Teraz nie pozostaje nam nic innego jak lepienie łężni. Z ciasta ziemniaczanego (ja biorę ok. 2 czubatych łyżek) musimy uformować gruby placek, na środek wykładamy ok. 2 łyżek farszu i dokładnie zalepiamy ciasto (Postępujemy tak do wyczerpania zapasów Placki smażymy na oleju, na złoty kolor z obu stron. Możemy je podawać z surówką z czerwonej kapusty.</p><p>ps. Przepis pochodzi z <a href="http://gotowac.com.pl/leznie-ziemniaczane/" target="_blank">http://gotowac.com.pl/leznie-ziemniaczane/</a></p><p>albo z książki &#8222;Kuchnia kresowa&#8221;.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1660601, member: 140"] [SIZE=14][B]Łężnie ziemniaczane z pieczarkami[/B][/SIZE] [ATTACH=full]99171[/ATTACH] Składniki (na ok. 8 sztuk): • 1 kg ziemniaków • 3 cebule • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej • 400 g pieczarek • 3 łyżki oleju rzepakowego • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku • olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Możemy to zrobić dzień wcześniej (np. wieczorem), wtedy ziemniaki na drugi dzień będą odparowane, dzięki temu bardziej zwarte i lepiej będzie później z nich lepić łężnie. Cebule obieramy, drobno siekamy i 2 z nich szklimy na łyżce oleju. Dodajemy do ziemniaków. W tym momencie porzucamy robienie ciasta, na rzecz farszu. Pieczarki dokładnie myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy je razem z pozostałą cebulą na oleju i studzimy. Znów zabieramy się za ciasto. Ziemniaki razem z cebulą mielimy w maszynce, dodajemy mąkę, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Do farszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy go solą i pieprzem. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak lepienie łężni. Z ciasta ziemniaczanego (ja biorę ok. 2 czubatych łyżek) musimy uformować gruby placek, na środek wykładamy ok. 2 łyżek farszu i dokładnie zalepiamy ciasto (Postępujemy tak do wyczerpania zapasów Placki smażymy na oleju, na złoty kolor z obu stron. Możemy je podawać z surówką z czerwonej kapusty. ps. Przepis pochodzi z [URL="http://gotowac.com.pl/leznie-ziemniaczane/"]http://gotowac.com.pl/leznie-ziemniaczane/[/URL] albo z książki „Kuchnia kresowa”. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Łężnie ziemniaczane z pieczarkami
Top
Bottom