Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
likier jak Bayleys
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Imbirka" data-source="post: 965403" data-attributes="member: 21269"><p>znalazłam taki przepis</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>1/4 l whisky -- Passport Scotch najlepiej</p><p>1 puszka mleka skondensowanego słodzonego -- gotować 3 godziny zamknięte</p><p>1/2 szklanki śmietany kremówki -- ew.może być 18% byle słodka była</p><p>2 łyżki cukru pudru</p><p>1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej -- czubata,rozpuszczona w odrobinie wrzątku</p><p>1/2 łyżeczki cukru waniliowego -- ewentualnie</p><p></p><p>Ostudzić ugotowane mleko,wyłożyć do miski.Miksować z kawą i cukrem dolewając powoli whisky.Następnie dolać ostrożnie śmietankę i krótko zmiksować.</p><p>Uwaga:długie miksowanie powoduje powstanie dużej ilości bąbelków powietrza,które później trudno wychodzą!</p><p>Wychodzi ok.0,7 litra likieru.</p><p>Lepszy jest podobno jak postoi z miesiąc ale ja nie wiem bo przeważnie wypijamy go zanim minie ten miesiąc</p><p></p><p>i zastanawiam się czy można to mleko ugotować w termomiksie, czy ktoś robił coś podobnego?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Imbirka, post: 965403, member: 21269"] znalazłam taki przepis Składniki: 1/4 l whisky -- Passport Scotch najlepiej 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego -- gotować 3 godziny zamknięte 1/2 szklanki śmietany kremówki -- ew.może być 18% byle słodka była 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej -- czubata,rozpuszczona w odrobinie wrzątku 1/2 łyżeczki cukru waniliowego -- ewentualnie Ostudzić ugotowane mleko,wyłożyć do miski.Miksować z kawą i cukrem dolewając powoli whisky.Następnie dolać ostrożnie śmietankę i krótko zmiksować. Uwaga:długie miksowanie powoduje powstanie dużej ilości bąbelków powietrza,które później trudno wychodzą! Wychodzi ok.0,7 litra likieru. Lepszy jest podobno jak postoi z miesiąc ale ja nie wiem bo przeważnie wypijamy go zanim minie ten miesiąc i zastanawiam się czy można to mleko ugotować w termomiksie, czy ktoś robił coś podobnego? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
likier jak Bayleys
Bottom